Naslovna / Informacije i vijesti / Ovo su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj

HRVATSKA

Ovo su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj

Ovo su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj
Portal035
  • 2024-02-11 14:00:53

Četrnaestu godinu zaredom, tvrtka dm-drogerie markt d.o.o.  je zauzela prvo mjesto kao najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj. To je potvrdilo istraživanje o poslodavcima prvog izbora koje provodi Alma Career Croatia, upravitelj portala MojPosao.

Uobičajena prisutnost na vrhu ljestvice nije jedino što je zanimljivo ove godine. Drugo mjesto ponovno je osvojio Lidl d.o.o., dok se treće mjesto zadržalo u vlasništvu Rimac Grupa d.o.o.

 

No, primjetan je i značajan skok tehnoloških kompanija na ljestvici. Imena poput Google Hrvatska, Microsoft Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla ušla su u top 20 najpoželjnijih poslodavaca, što svjedoči o promjenama u preferencijama među radnicima.

Istraživanje, provedeno 2023. godine, uključilo je više od 25.000 ispitanika koji su ocijenili svoje stavove prema različitim poslodavcima.

 

Što čini razliku između ovih poslodavaca? Prema rezultatima istraživanja, najviše ispitanika (45 %) istaknulo je dobre međuljudske odnose i pozitivnu radnu atmosferu kao ključne faktore. Slijedi dobar odnos s nadređenima, što je istaknulo čak 43 % ispitanika, te sigurnost radnog mjesta (43 %).

Kada su u pitanju beneficije, bonusi za izvanredne rezultate prednjače s 64 %, dok slijede fleksibilno radno vrijeme (51 %) i naknada za putne troškove (51 %). Manje popularne beneficije uključuju pokrivanje troškova kulturnih ili sportskih aktivnosti, bonuse za preporuke te subvencioniranje opuštajućih aktivnosti poput wellness masaža.

 

Zanimljivo je primijetiti da ispitanici koji rade kod svog prvog izbora poslodavca puno manje razmišljaju o promjeni posla u usporedbi s onima koji nisu u takvoj situaciji. Više od polovine (54 %) ispitanika koji rade kod svog prvog izbora ne razmišlja uopće o promjeni posla, dok je takvih samo 9 % među onima koji nisu kod svog prvog izbora poslodavca.

 

Sukladno s ovim rezultatima, gotovo polovina ispitanika (47 %) aktivno razmišlja o promjeni posla, dok trećina (35 %) ponekad razmišlja o tome. Samo 18 % ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni posla.

 

Ovi podaci sugeriraju da su perspektive zapošljavanja i promjene poslodavca i dalje aktivne, s gotovo polovicom ispitanika koji aktivno traže novu priliku za zaposlenje.