Naslovna / Informacije i vijesti / Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec hrvatske knjige“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“

EU PROJEKTI

Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec hrvatske knjige“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“

Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec hrvatske knjige“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“
Portal035
  • 2023-02-16 11:10:00

Udruga Arteco Pavletić završila je s provedbom 7. čitalačkog programa za osobe mlađe od 25 godina. Naziv programa je bio „Mjesec hrvatske knjige“ te se program održao u Slavonskom Brodu, u prostorijama Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, između 01.02.2023. i 15.02.2023., u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

 

Četiri održane radionice usredotočile su se na istraživanje djela poznatih i hvaljenih književnika i književnica, Mire Gavrana, Tomislava Perke, Julijane Adamović i Pavla Pavličića.

 

Proučavanje domaće tradicije odabrano je i važno iz razloga koji su svima dobro poznati, ali ih ne škodi ponoviti.

 

Prvo, pruža priliku za povezivanje s kulturnim naslijeđem i identitetom. Književnost je često važan izraz vrijednosti, uvjerenja i povijesti kulture. Proučavajući domaću književnost, može se steći dublje razumijevanje vlastite kulture i sila koje su je oblikovale.

 

Drugo, proučavanje domaće književnosti može pomoći u razvijanju kritičkog mišljenja i analitičkih vještina. Književnost je kompleksan i nijansiran oblik izražavanja, a angažirajući se s njom, može se razviti sposobnost kritičkog razmišljanja i analize tema i motiva prisutnih u djelu.

 

Treće, učenje o domaćoj književnoj tradiciji može proširiti perspektive i empatiju. Književnost može pružiti prozor u iskustva i perspektive ljudi iz različitih sredina, a proučavanjem domaće književnosti može se steći veće poštovanje raznolikosti vlastite kulture.

 

Zaključno, učenje o domaćoj književnoj tradiciji važno je za povezivanje s kulturnim naslijeđem, razvoj kritičkog mišljenja i analitičkih vještina te širenje perspektiva i empatije.

 

To je prilika za istraživanje bogatog i raznolikog književnog krajolika vlastite kulture, što čitatelju pomaže pri razumijevanju društvenog konteksta u kojemu je odrastao i u kojemu se njegov svjetonazor razvio.

 

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić:

https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/