Europska godina željeznice 2021. obilježava se posebnim vlakom –Connecting Europe Expressom. S lisabonskog kolodvora krenuo je 2. rujna, a 7. listopada završava putovanje u Parizu.  Dokazom je organizatorskog uspjeha Europske željenice, ali ujedno promotor je doprinosa snažnog željezničkog sekora u gospodarskom oporavaku od pandemije i ostvarivanju ciljeva Europskog zelenog plana.

Na petotjednom putu kroz Europu, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova.

Kako je ovaj transuropski ekspres i svojevrsna konferencijska sala i prostor za forumsku raspravu, na svom putu od Zagreba prema Beogradu, ovaj vlak jučer se zaustavio u Slavonskom Brodu kako bi se u njega ukrcali mladi Brođani –predstavnici i aktivni suradnici Europe Directa Slavonski Brod, koji djeluje pri Europskom domu SB – juniori škola ambasadora, članovi županijskog i gradskog savjeta mladih i Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda.

 

- U godini koju je EU proglasila godinom željeznica obilježavamo i sto godina od prve tvornice vagona u Slavonskom Brodu iz koje se 'rodio' Đuro Đaković koji je ranije znao zapošljavati i deset tisuća radnika. Danas su i Đuro Đaković i Hrvatske željeznice u nezavidnoj situaciji, no i jednima i drugima pomoć može stići iz Europske unije. Mi danas u ovom vlaku kanimo poslati poruku kako su naše željeznice u jednom kaotičnom stanju. Svjesni kako se ta situacija može popraviti uz pomoć EU fondova sudjelovanje u ovoj raspravi vidimo kao savršenu priliku da predstavnici Europske komisije i svi koji dolaze vide u kakvom su stanju željeznice i što se sve treba promijeniti. - kazala nam je mlada Brođanka Dajana Ivičić.

- Žalosno je da u Hrvatskoj, primjerice, između Zagreba i Rijeke imate samo jednu ili dvije linije, te da u godini željeznica umjesto da uvodimo nove, HŽ-a ukida linije između manjih mjesta iako zna kako su potrebne učenicima, studentima, radnicima. - naglasila je Dajana dodajući kako je današnji događaj odlična prilika da se još jednom, iz prve ruke i iskustva onih koji vlakove koriste, ukaže na njihovu važnost tim više što su trenutno, kako je kazala, 'naj eko prijevozno sredstvo'.

Maja Barkan Marčič, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji (DG MOVE), raspravljala je s mladima, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, o infrastrukturnoj politici EU-a i ulozi transeuropske prometne mreže, modernizaciji željezničke infrastrukture u Europsi i Hrvatskoj, EU željezničkim politikama i fondovima te o tome kako da željeznički prijevoz postane prvim izborom putnicima i poduzećima.

- Prilika je ovo ne samo za druženje mladih, nego i za promicanje održivog razvoja i zelenog EU plana koji promiče ekologiju i održivi razvoj te korištenje javnog prijevoza, u prvom redu vlaka, jer je on najefikasniji, relativno brz kada su u pitanju ostale zemlje Europske unije i ima jako niske emisije ugljikovog dioksida što je vrlo važno za zelenu budućnost Europe. - istaknula je Elodi Tijan, jedna od dvanaest mladih Brođana koji su iskoristili ovu priliku za dijalog.