Pandemija je možda zauvijek promijenila percepciju odlaska na posao. Naime, koronavirus je natjerao poslodavce da zaposlenicima omoguće rad od kuće. Anketa provedena na 1000 ispitanika pokazuje kako bi čak 60% njih željelo da rad od kuće postane stalna praksa, piše HRT.

- U početku je dobro došlo malo odmora i biti kod kuće, ali nakon nekog vremena počnu faliti kolege i taj neki timski duh. Tako da se dio nas odlučio vratiti, a dio još radi od doma, kaže Sebastian Šušnjar, junior producent, koji je više od dva mjeseca radio od kuće.

IT sektor među prvima je uveo praksu rada od kuće u doba krize izazvane koronavirusom. Neke tvrtke takav model razmatraju i u budućnosti.

- Situacija je neizvjesna. To će ovisiti i o tome hoće li biti drugog vala korone ili neće. Ali kažem, s obzirom na to kako je do sada sve skupa izgledalo, vrlo vjerojatno ćemo na neki način barem u početku kombinirati rad od kuće i rad iz ureda, rekla je Lea Bošnjak, ljudski potencijali, IT tvrtka. 

Naši artisti, developeri, pisci rade takve poslove kojima i odgovara da si sami organiziraju radni dan ili tjedan ili da rade s mjesta koje im više odgovara.

Prema istraživanju portala za zapošljavanje, čak 60% ispitanika voljelo bi nastaviti raditi od kuće. Ističu kako takvu vrstu rada smatraju produktivnijom.

Sindikati pozdravljaju takav način rada, ali uz poštovanje prava radnika.

- Uz uvjete da im poslodavac prizna i povećane troškove stanovanja koji su vezani uz povećanu potrošnju energije, bilo da je riječ o grijanju, hlađenju ali i nekim drugim kategorijama potrošnje koju imaju kod kuće. Jednako tako da se definira radno vrijeme i da se vrlo jasno zna koje je to radno vrijeme u kojem se poslovi obavljaju, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindika.

Bez obzira na prednosti koje pruža rad od kuće, mnogima je nedostajalo druženje s kolegama pa su tako jedva dočekali povratak na radna mjesta.

Foto: Ilustracija