Naslovna / Parlamentarni izbori / Dođite na 12. Festival Graševine u Kutjevo

SAJMOVI I PRIREDBE

Dođite na 12. Festival Graševine u Kutjevo

Središnji trg Kutjeva svjedočit će 12.Festivalu Graševine koji se tradicionalno održava kroz nekoliko dana, a završna proslava održat će se 31. svibnja i 01. lipnja na Trgu graševine, jedinstvenom u svijetu.

Dođite na 12. Festival Graševine u Kutjevo
Ivica Jankovic
  • 2019-05-29 12:29:09

 Središnji trg Kutjeva svjedočit će 12.Festivalu Graševine koji se tradicionalno održava kroz nekoliko dana, a završna proslava održat će se 31. svibnja i 01. lipnja na Trgu graševine, jedinstvenom u svijetu. Koliko je Kutjevčanima ova sorta vinove loze bitna kazuje i ovaj festival, a i samo ime trga na kojemu se ova manifestacija održava već više od jedne decenije – Trg graševine! Početak ovogodišnjeg slavljenja ove kultne kutjevačke sorte počinje prikupljanjem uzoraka graševine tijekom svibnja iz svih krajeva Republike Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Ove godine je na ocjenjivanje pristiglo čak 128 uzoraka koje je brojna stručna komisija istančanim osjetom okusa testirala te donijela sud o tome čija je graševina ove godine najbolja. U zadnjem danu svibnja održat će se simpozij o graševini na kojemu će govoriti brojni relevantni uzvanici, a nakon kojega će se objelodaniti rezultati ocjenjivanja te uručiti nagrade najboljima. Toga dana upriličit će se i nogometna utakmica Udruge gradova RH koje će ugostiti legendarna veteranska momčad Vallis Aurea.


U večernjim satima u šatoru na Trgu graševine održat će se izbor za vinsku kraljicu – Kraljicu graševine 2019. Za titulu će se natjecati mlade dame, predstavnice kutjevačkih vinarija, a morat će pokazati zavidno znanje o vinima. Centralni dan proslave predviđen je za prvi dan lipnja kojega će u prijepodnevnim satima otvoriti brojni kutjevački vinari otvorena srca i otvorenih vrata vlastitih podruma do kojih će posjetitelje dovesti kočija, a brojne kvalitetne sorte vina čekaju goste željne vrhunske kapljice. U 14h s Trga graševine krenut će i vinski maraton, svi prijavljeni natjecatelji morat će posjetiti zadane vinarije, u svakoj vinariji popiti čašu vina, a prvi koji se vrati na trg, osvojit će vrijednu nagradu. Vrlo atraktivan dio ove kutjevačke manifestacije je utrka traktora koja svake godine pobudi veliki interes prisutnih koji uživaju u vratolomijama vrsnih vozača na svojim jurilicama, a najbolji će naravno biti adekvatno nagrađeni. U sklopu ovogodišnje manifestacije odlično se uklapa i nogometna utakmica kutjevačkog četvrtoligaša koji će prema svemu sudeći napustiti dosadašnji rang natjecanja te uploviti u trećeligašku luku pa će utakmica zadnjeg kola protiv gostiju iz Višnjevca biti prava prilika za promociju u viši razred i proslavu jedne fantastične nogometne sezone u kojoj su Zeleni kao novak u ligi dobrim igrama zaslužili plasman u Treću HNL istok.


U večernjim satima uslijedit će glazbeni program u kojemu će sve prisutne goste zabavljati zvuci tamburice tamburaškog sastava De Gotho, zatim inozemni sarajevski glazbeni sastav Perfect, a kao šlag na tortu bit će koncert Jasmina Stavrosa. Uz zvuke dobre glazbe posjetitelji će moći uživati u bogatoj eno gastro ponudi, probati brojne sorte vrhunskih vina iz eminentnih kutjevačkih podruma, a uz to će brojni izlagači ponuditi svoje proizvode i prerađevine na centralnom gradskom trgu najljepšeg i jedinstvenog imena – graševine!