Naslovna / Informacije i vijesti / Fin(sk)a kroativna škola

ŠKOLA

Fin(sk)a kroativna škola

Job shadowing 8 djelatnika Ekonomsko-birotehničke škole u Finskoj

Fin(sk)a kroativna škola
Portal035
  • 2022-08-23 18:00:00

 

8 djelatnika Ekonomsko-birotehničke škole boravilo je na aktivnosti job shadowinga (kolegijalnog promatranja nastave) u srednjoj školi Koulutuskuntayhtymä Tavastia Hämeenlinnan Lyseon Lukio u Hämeenlinni u Finskoj. Ova aktivnost organizirana je u sklopu Erasmus+ KA1 projekta Fin(sk)a kroativna škola Ekonomsko-birotehničke škola koji je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe EU i Europske unije. Područja promatranja nastave finskih kolega bila su: inovativne nastavne metode, IKT alati u nastavi, građanski odgoj i obrazovanje, izrada vlastitih nastavnih materijala, suvremena nastava engleskog i njemačkog jezika kao stranih jezika te upravljanje školom. Ravnateljica partnerske škole, Pieta Tukkimäki-Hilden i zamjenica ravnateljice, Tiina Kivinen, sudionicima su bile na raspolaganju za svu podršku, pitanja i diskusije.

 

Tijekom pet radnih dana, sudionici mobilnosti imali su priliku za mnogobrojne razgovore i razmjenu iskustava s finskim kolegama. Svakoga dana su prisustvovali nastavi finskih kolega te nakon toga razgovarali s njima o nastavnom procesu i nastavnim metodama, načinima vrednovanja učenika i IKT alatima.

 

Osim navedenih ciljanih područja profesionalnog usavršavanja, nastavnici i ravnatelj su se upoznali s finskim obrazovnim sustavom, vrstama srednjih škola, načinom organiziranja nastave i upravljanja školom te zaduženjima nastavnika. Također su održana predavanja o nekim predmetima koje u našoj zemlji nemamo. Jedan od njih je Student counselling, tj. Savjetovanje učenika o izboru buduće karijere i planiranja puta koji će ih do toga dovesti. Taj predmet učenici imaju već od osnovne škole, a nastavljaju ga i u srednjoj školi. Usmjerava ih se na cjeloživotno učenje i preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke.

 

Prezentiran je i Poduzetnički program, koji se provodi kroz tri godine gimnazije. U prvom razredu uče osnove poduzetništva i prezentacijske vještine, a na kraju razreda sudjeluju u 24-satnom kampu u kojemu osmišljavaju i prezentiraju ideje za osnivanje tvrtke. Svaka ekipa osniva svoju tvrtku, no za razliku od vježbeničkih tvrtki u Hrvatskoj, u Finskoj učenici proizvode i prodaju vlastite proizvode na tržištu i zarađuju novac. Dio zarade daju u humanitarne svrhe (na primjer, za istraživanje lijeka protiv raka). Tijekom cijeloga procesa učenici surađuju s lokalnim poslodavcima na svim područjima.

 

Svim učenicima se pruža podrška kakvu god trebaju, a posebno se vodi računa o radu s učenicima s teškoćama. Osnovni preduvjet za uspješan rad s tim učenicima je dobra koordinacija između osnovne i srednje škole te (financijska i kadrovska) podrška koju školi u tom procesu pružaju nadležne institucije.

 

Finskim učenicima održana je prezentacija o Hrvatskoj, za što su bili jako zainteresirani i mnogi su izrazili želju posjetiti našu zemlju.

 

Svakoga dana nakon završetka nastave za sudionike mobilnosti bio je organiziran kulturološki program. Razgledali su znamenitosti Hämeenlinne, šetali uz neka od mnogobrojnih jezera, posjetili Aulanko park, Helsinki te festival koji okuplja ljubitelje srednjovjekovne kulture.