Naslovna / Parlamentarni izbori / Esmir Jašarević: "U Slavonskom Brodu vozačke dozvole više neće biti najjeftinije"

PRIčE

Esmir Jašarević: "U Slavonskom Brodu vozačke dozvole više neće biti najjeftinije"

Val poskupljenja goriva utjecao i na cijene autoškola

Esmir Jašarević: "U Slavonskom Brodu vozačke dozvole više neće biti najjeftinije"
Portal035
  • 2022-04-27 17:00:00

Naučiti voziti te položiti vozački ispit san je i cilj svih starijih tinejdžera, koji jedva čekaju napuniti osamnaest godina i sjesti za volan. No, cijena dozvola nikada nije bila mala, zbog čega su se roditelji često odlučivali na plaćanje iste u ratama. Na iznos tog, u današnje vrijeme, zaista bitnog izdatka, utječe i val poskupljenja kojega smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci, a sve zbog rasta cijena sirovina i energenata, kao i rata u Ukrajini. O najavljenom poskupljenju, ali i o cijenama vozačkih dozvola na tržištu od unazad nekoliko godina do danas, razgovarali smo s vlasnikom i instruktorom Autoškole EMI, Esmerom Jašarevićem: - Autoškole su gotovo devet godina imale stalnu cijenu svojih usluga. Do nje se došlo izračunom minimalne cijene nastavnih sati iz poznavanja prometnih propisa i upravljanja vozilom. Zbrajanjem minimalnog broja sati, odnosno 30 sati predavanja i 35 sati vožnje, dobila se cijena od oko 5.700.00kn. To je cijena koju smo imali u vrijeme kada je litra goriva bila 8,00kn. Uzmemo li ju na primjeru automobila od 100.000,00kn i razmislimo koliko taj auto godišnje ima troškova- koliko goriva potroši, koliko puta mora promijeniti metlice, brisače, gume, otići na servis itd., shvatit ćemo da je cijena zaista minimalna. Početkom 2018. godine situacija se promijenila. Dobili smo slobodno tržište, zbog kojega su pojedine autoškole snizile svoje cijene, misleći na taj način privući veći broj kandidata. Tako je u prva dva mjeseca u Slavonskom Brodu cijena vozačke dozvole sa 5.700,00kn, kolika je minimalna cijena prema izračunima Republike Hrvatske, pala na 4.400,00kn, a u naredne dvije godine još dodatno na 3.900,00kn. Zadnjih smo par godina uspjeli vratiti svoje cijene na 4.400,00kn. No, usporedimo li se sa cijenama u, primjerice, Osijeku, gdje se vozačka dozvola već dvije do tri godine u gotovini plaća 6.500,00kn, što je realno, uvidjet ćemo da smo bili ispod minimalne granice. U zadnjih smo mjesec dana digli svoje cijene na 5.470,00kn, što i nije neki značajan porast uzmemo li u obzir staru cijenu i tekuće troškove, posebice cijenu goriva, koja je porasla na čak 14,00kn. 

 Zanimalo nas je koliki su mjesečni troškovi autoškola.  - Mjesečno izdvojim oko 15.000,00kn samo za gorivo. No, bez obzira na cijenu, na njemu ne smijem štedjeti jer kandidati, da bi bili spremni za ispit, moraju odvoziti svaki svoj sat 45 minuta. Budući da nemamo druge opcije, morali smo smanjiti plaće radnicima, što je loše jer, po meni, nema dobroga radnika ako nije dobro plaćen. Da situacija nije nimalo zavidna, vidi se i po tome da u zadnje tri godine nitko od nas nije kupio novi auto. Autoškola EMI trenutno broji 15 vozila, kojima sam nedavno sezonski promijenio gume, a sama usluga mijenjanja me izašla 1.000,00kn više nego inače. Automobili se moraju redovito održavati, a i odlaziti na servis dva puta godišnje- otkriva Jašarević.
 Spomenimo i pojedinačne iznose ispita, liječničkog pregleda, tečaja prve pomoći i vožnje. - Cijena ispita iz prometnih propisa iznosi oko 150,00kn, liječničkog pregleda 450,00kn, prve pomoći 130,00kn, a vožnje za prvi put, zajedno s ispitnim satom, oko 400,00kn. Svaki drugi put vožnje je oko 800,00kn, budući da se u iznos ubraja i dodatni obavezni program od tri sata- govori.

 Vozačka dozvola u Slavonskom Brodu već je 4 godine najjeftinija u cijeloj Hrvatskoj. -Pojedini gradovi su značajno digli cijene usluga svojih autoškola, no u Brodu je situacija i dalje prilično loša. Ovaj mali porast cijena, koji bilježimo unazad mjesec dana, je neznatna injekcija našim budžetima, no i dalje su troškovi preveliki da bi mogli reći da smo zadovoljni- zaključuje Jašarević.