Naslovna / Informacije i vijesti / Dora Bašić: „Svi se mogu baviti sportom i uspjeti“

PARASPORT

Dora Bašić: „Svi se mogu baviti sportom i uspjeti“

Razgovor s našom najuspješnijom parasportašicom

Dora Bašić: „Svi se mogu baviti sportom i uspjeti“
Portal035
  • 2022-03-26 18:00:00

Kao što smo već imali prilike čuti, Boćarski klub „Dan“ za osobe s invaliditetom nedavno je sudjelovao na prvom prvenstvenom turniru u pojedinačnom natjecanju Prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, održanim u Zagrebu. Naša Brođanka, reprezentativka i 6. igračica svijeta, Dora Bašić, osvojila je 1. mjesto u BC1 kategoriji, pobijedivši u finalu svog reprezentativnog kolegu i 13. igrača svijeta, Martina Frkovića iz BK OSI DDZ „Željko Klepač“ - URIHO.

 

- Idem polako, čini mi se da polako prolazi i pandemija, a naša natjecanja se napokon normalno održavaju. Čekaju me europska i svjetska natjecanja, pokreće se paraolimpijski ciklus 2021. - 2024. godine i ono što sada trebam je trenirati i skupljati bodove. Pretprošli sam tjedan u Zagrebu osvojila 1. mjesto na prvom od sveukupno 4 prvenstva koja će se u Hrvatskoj održati tokom godine i na kojima ću skupljati bodove na nivou Hrvatske. Od 2. - 10. travnja u Zagrebu će se održati World Boccia Intercontinental Challenger, na koji idem kao reprezentativka Hrvatske i gdje ću također skupljati bodove za prvenstva u idućoj godini. Nadalje, od 25. travnja - 3. svibnja održava se Svjetski kup u Rio de Janeiru, u Brazilu. Neki su me prijatelji već pitali bi li ih povela, no ja tamo ne idem turistički. Naime, uvijek kada idemo na prvenstva, imamo sveukupno neka 3 sata za proći po gradu, a ostatak smo u dvoranama i hotelima, odnosno ili se natječemo ili treniramo. Naravno, uspijemo se i odmoriti, ali tamo dolazimo s ciljem. U svakom slučaju, Rio bih voljela pamtiti po dobrom rezultatu- govori Dora.

 

Kako doznajemo, Dori će, po novim pravilima, za Rio trebati nove licencirane boće koje koštaju oko 10.000,00 kn.

 

- Sva moja prvenstva financira Hrvatski savez boćanja osoba sa invaliditetom od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora, ali za neke stvari smatram da se treba uključiti i lokalna zajednica. Meni za natjecanje u Riu trebaju malo tvrđe boće, dakle ne poput onih kojima se u Dalmaciji igra balote, i to set od trinaest boća, odnosno šest crvenih, šest plavih i jedne bijele.

 

Dora se boćanjem počela baviti 2003. godine, kada je osnovan Hrvatski savez boćanja za osobe sa invaliditetom. Zbog obaveza u srednjoj školi i na fakultetu, uslijedila joj je pauza nakon koje se vratila ovom sportu i zaredala niz uspješnih rezultata.

 

- Od 2012. do 2014. godine boćanjem sam se bavila rekreativno, od 2014. sam kategorizirana u BC2, a od 2018. u BC1 kategoriji za osobe sa cerebralnom paralizom. To znači da mi sportski asistent dodaje boću koju ja potom samostalno izbacujem. Naime, mi većinom imamo svoje osobne asistente te volontere koji su manje-više članovi naših obitelji, poput moje sestre koja mi je pratnja i podrška na natjecanjima. Za treninge nam ih ne treba toliko koliko za natjecanja, za koja ih svaki puta moramo pronaći. Jer, boćanje za osobe s invaliditetom je skup sport, zbog čega moramo pametno rasporediti sredstva kojima raspolažemo. Moje boće koštaju, dakle, oko 10.000,00 kn, a za, recimo, BC3 kategoriju, za osobe koje ih ne mogu izbaciti rukama, postoji specijalno pomagalo koje košta od 16-20.000,00 kn. No, ulaganja se svakako isplate, pogotovo kada uslijede rezultati. Trenutno, jer se pripremam za natjecanja, treniram pojačano, oko tri puta tjedno dva do tri sata. Nije mi naporno jer kada radite ono što volite, to ide- kaže Dora.

 

Osim što je vrhunska sportašica, Dora je ujedno i predsjednica Boćarskog kluba „Dan“ za osobe sa invaliditetom.

 

- Zapravo, imam dosta posla jer sam kao predsjednica kluba zadužena i za njegove administrativne poslove, za organiziranje natjecanja i odlaske na ista te za organiziranje natjecanja u kojima smo mi domaćini.

 

Zanimalo nas je kako je zadovoljna ulaganjima u sportaše s invaliditetom i na čemu bi se eventualno moglo poraditi.

 

- Boćarski klub „Dan“ se financira od strane Športskog saveza invalida Grada Slavonskog Broda i Športskog saveza invalida Brodsko-posavske županije. Dakle, oni financiraju sva naša natjecanja i dio opreme, što smatram da je dovoljno. No, budući da sam u veljači dobila rješenje o kategorizaciji 2. kategorije vrhunskog sportaša, po pravilima i odlukama Zajednice sportskih udruga Grada Slavonskog Broda bih trebala dobiti sportsku stipendiju, za koju se nadam da će stići uskoro. Inače, ne volim puno pričati o sebi, no mislim da mi je trenutno bitno izaći javno upravo zbog stipendije koju očekujem, ali i zbog poticanja drugih osoba s invaliditetom na sport jer nije rješenje ostati kod kuće i gledati televiziju ili igrati igrice. Bez obzira na oštećenja, na invaliditet, svi se mogu baviti sportom i uspjeti.

Općenito mislim da se ne bi trebala praviti razlika između parasportaša i sportaša, a to se može postići većim ulaganjem u sportaše poput mene, ali također smatram i da bi se trebalo imati više sluha za žene u sportu- kazuje nam Dora, a mi joj još jednom čestitamo na svim postignutim uspjesima i želimo što brži dolazak stipendije, osigurana novčana sredstva za nove boće te puno sreće u daljnjim natjecanjima.