Naslovna / Informacije i vijesti / Ilegalna svinjokolja: Oduzeto mu meso, a dobio i 1 000 € kazne

VIJESTI

Ilegalna svinjokolja: Oduzeto mu meso, a dobio i 1 000 € kazne

Ilegalna svinjokolja: Oduzeto mu meso, a dobio i 1 000 € kazne
Portal035
  • 2023-11-22 12:00:44

Ponovno otvaranje prometa svježim svinjskim mesom u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji očekuje se za svega nekoliko dana, odnosno 26. studenoga, dok je za Osječko-baranjsku županiju planirano ukidanje zabrane 12. siječnja. Međutim, unatoč planiranim datumima, svinjogojac iz Semeljaca nije čekao već je obavio ilegalnu svinjokolju u dvorištu, kršeći tako zabranu klanja, javlja Glas Slavonije

 

Nakon prijave ilegalne svinjokolje, veterinarski inspektori su intervenirali. Meso svinjokolje je oduzeto, a Semeljčaninu je izrečena značajna novčana kazna. Ovo je rezultat nelegalne svinjokolje na području općine Semeljci, koja je bila pod strogim mjerama zbog afričke svinjske kuge (ASK) od 12. listopada. Ministarstvo poljoprivrede je proglasilo ovu općinu zonom zaštite s zabranom klanja svinja, prometa mesom i živim svinjama.

Mirko Miladinović, predsjednik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci, izjavio je da je netko prijavio svinjokolju koja je obuhvatila oko dvije svinje, te je izrečena novčana kazna od oko 1000 eura. Kazne za nepoštivanje zabrane klanja u zonama ograničenja kreću se od 6630 do 13.270 eura za pravne osobe, od 130 do 660 eura za fizičke osobe i od 260 do 1060 eura za nositelje ili članove obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Ovaj slučaj je potaknuo Općinu i njen Stožer civilne zaštite na razmatranje nove distribucije letaka te pružanja dezinfekcijskih sredstava svim domaćinstvima s uzgojem svinja. Apeliraju na svinjogojce da se suzdrže od svinjokolja dok traje zabrana. Unatoč tome, raduje ih činjenica da već neko vrijeme nema novih slučajeva ASK-a na tom području. Iako je postojala sumnja na kugu prije 15-ak dana, nije potvrđena. Nadaju se ubrzanju datuma ponovnog otvaranja prometa svježim mesom za njihovu županiju prije 12. siječnja 2024.

 

Zbog oslobođenja neuvjetnih objekata od svinja (kategorije 0, 1 i 2) u zoni zaštite, koja se dogodila nakon termičke obrade ili eutanazije, ilegalna svinjokolja se dogodila u uzgoju kategorije 3. Zbog zabrane svinjokolja, Općina nije u mogućnosti prikupljati animalni otpad kao što je bila praksa u prethodnim sezonama svinjokolja na području Semeljaca.