Naslovna / Parlamentarni izbori / Brođanka treba vašu pomoć

PRIčE

Brođanka treba vašu pomoć

Selma Radoš Cindrić iz Slavonskog Broda oboljela je od rijetke bolesti kralježnice

Brođanka treba vašu pomoć
035portal
  • 2015-02-19 14:50:13

 Selma Radoš Cindrić iz Slavonskog Broda oboljela je od rijetke bolesti kralježnice. Dijagnoza postavljena na odjelu za radio–dijagnostiku Kliničke bolnice Osijek su multiple Tarlovljeve ciste. Ova bolest uzrokuje slabljenje i gubitak funkcije zdjeličnih organa i nogu, te u konačnici dovodi do invalidnosti. Stupanj bolesti prilično je visok, te Selma ne može stajati, hodati niti sjediti duže od desetak minuta, a trpi dvadesetčeverosatnu bol.Selmina jedina nada je doktor Frank Feigenbaum iz Dallasa u Texasu koji nekoliko puta godišnje dolazi na Cipar kako bi operirao pacijente iz ovog dijela svijeta. Dr. Feigenbaum do sada je obavio oko 900 ovakvih operacija, uz prosjek komplikacija ispod 3 posto.

Selma Radoš Cindrić je do sada uspjela pronaći tek troje pacijenata u Hrvatskoj koji imaju jednaku dijagnozu kao ona, a operacija u Hrvatskoj neće puno pomoći jer, kako kaže Selma,

„Mnogi liječnici su se izjasnili kako nemaju iskustvo s ovakvim pacijentima, neki od liječnika su se u 30 godina radnog staža susreli tek s tri – četiri pacijenta s ovom dijagnozom. Iskustva hrvatskih liječnika su jako mala, s toga operacija i nije obećavajuća.“Slema Radoš Cindrić se obratila i HZZO-u, kako bi ju uputili na liječenje u inozemstvo, no s obzirom da se po pitanju ovakve bolesti ipak nešto radi u Hrvatskoj, HZZO ju ipak nije uputio na liječenje. U Hrvatskoj se ne nudi izlječenje, i rezultati ovakvih operacija u našoj zemlji nisu najbolji. Kako bi se prikupila potrebna sredstva za ovu operaciju, koja košta 39.500,00 eura, Selmina je prijateljica otvorila račun za prikupljanje pomoći.Temeljem odredbi članka 7, stavka2, Zakon o humanitarnoj pomoći stavlja fizičku osobu u jednakopravni položaj kao udrugu, tako da je nositelj humanitarne akcije moja dugogodišnja prijateljica Zorislava Cesar iz Sutine, koja je ( po dobivanju Rješenja o odobrenju prikupljanja humanitarne pomoći  broj UP-I-550-02/15-03/01, od Ureda državne uprave Solin) otvorila izdvojeni humanitarni račun u Zagrebačkoj banci, broj HR4823600003116562752 na koji će sjedati donacije.