Naslovna / Parlamentarni izbori / Brođanin idejom zadivio svijet

TEHNOLOGIJA

Brođanin idejom zadivio svijet

Izradio je prototip električnog tricikla ‘Streeter S3TR’, koji je osvojio zlatnu medalju na najvećoj svjetskoj izložbi novih proizvoda u tajvanskom Kaoshungu

Brođanin idejom zadivio svijet
035portal
  • 2015-01-05 10:51:13

 Prošli je vikend bio izuzetno uspješan za hrvatske inovatore, koji su se s najveće svjetske izložbe novih proizvoda, održane u tajvanskom gradu Kaoshungu, vratili s 27 odličja. Svjetska organizacija inovatora i industrijskoga vlasništva (WIIPA) okupila je 400 inovatora iz 26 država, a Velika nagrada WIIPA i zlatno odličje pripalo je Vladimiru Bošnjaku (35) za njegov “Streeter - osobno električno vozilo”.


- Nisam mogao ići na Tajvan jer sam imao obaveze na poslu - kaže Bošnjak koji je osam godina pilot u Croatia Airlinesu.


- Iako je moj Streeter još u fazi prototipa i izradio sam samo jedno vozilo, očito je da ljudi prepoznaju kako se radi o kvalitetnom proizvodu koji bi jednoga dana mogao osvojiti svjetsko tržište. Ovo mi je već drugo veliko priznanje, jer sam početkom studenoga u Osijeku, na međunarodnom natjecanju INOVA, također osvojio zlatnu medalju. A sam naziv Streeter mogao bi se prevesti kao urbani šetač, što i govori o tome kome je moj električni moped na tri kotača namijenjen.


Trogodišnji rad

Tako se na neki način počinje isplaćivati trogodišnji mukotrpan Bošnjakov rad na triciklu s motorom, koji je idealan za prometovanje napučenim gradskim ulicama. Puni je naziv njegova izuma “Projekt Streeter S3TR”.


- Svoje bih vozilo najjednostavnije nazvao električnim skuterom za kretanje u urbanim sredinama - objašnjava Bošnjak.


- Dok sam odrastao u Slavonskom Brodu, počela me proganjati ideja o vozilu koje bi služilo za zabavu i ujedno bilo praktično za vožnje po gradu. Posebno me u srednjoj školi zanimao taj specifičan sustav naginjanja, poput aviona, i upravo je to ono što Streeter čini jedinstvenim vozilom. Njime zapravo upravljate naginjanjem vlastitoga tijela i tako određujete pravac kretanja. Znači, nemate upravljač karakterističan za ostale bicikle ili mopede pa zato Streeter ima samo jednu ručku s desne strane. Kada me oni koji se žele provozati mojim vozilom upitaju što će raditi s lijevom rukom, u šali im kažem neka je drže u džepu jer pravac kretanja određuju naginjanjem vlastitoga tijela. Ispočetka to djeluje komplicirano, ali upravljanje Streeterom vrlo je jednostavno. Sa mnom se slažu svi koji su imali prilike isprobati kako je to voziti moj električni tricikl. Uostalom, cijela moja inovatorska priča jest to da se Streeter počne masovno proizvoditi pa će stoga, s još nekim preinakama koje ću učiniti već na drugom prototipu, koji ću završiti u ožujku sljedeće godine, to biti vozilo za sve generacije, od šesnaestogodišnjaka do onih u zrelim godinama.


Rođeni Brođanin je od malena dosta vremena provodio u obiteljskoj garaži, u kojoj je stalno nešto rastavljao i sastavljao. Svašta mu je padalo na pamet, ali o svojim idejama i izumima nije volio pričati. U obitelji se nitko nije bavio inovatorstvom, a svršeni srednjoškolac Vladimir došao je u Zagreb i upisao studij Aeronautike na Tehničkom veleučilištu. Ovaj inženjer aeronautike danas je profesionalni pilot s oko 4 i pol tisuće sati odrađenih na nebu, a uglavnom pilotira zrakoplovom Dash 8, koji su najviše zastupljeni u voznom parku naše najveće aviokompanije. Iako je sa suprugom Ivanom ispočetka mislio živjeti u rodnom Slavonskom Brodu, ritam zahtjevnoga posla profesionalnoga pilota supružnike Bošnjak doveo je do preseljenja u Veliku Goricu, u blizinu aerodroma Pleso. Ivana i Vladimir roditelji su petogodišnjeg Filipa i trogodišnje Tene.


- Možete samo pretpostaviti koliko je odgovoran i zahtjevan posao pilota pa sve ovo oko izuma shvaćam kao hobi kojemu, nakon poslovnih i obiteljskih obaveza, pokušavam posvetiti što više vremena - kaže Vladimir.


Cijeli članak možete pročitati OVDJE.


Izvor Jutarnji list