Naslovna / Vijesti / Biti autističan ne znači ništa loše, to je samo drugačiji pogled na svijet

DOGAđANJA

Biti autističan ne znači ništa loše, to je samo drugačiji pogled na svijet

U županijskom proračunu za 2021. godinu osigurana su sredstva za sufinanciranje nove zgrade škole,, a danas je potpisan sporazum o sufinanciranju nabavke kombi vozila u iznosu od 300.000,00 kuna za potrebe prijevoza učenika ove škole.

Biti autističan ne znači ništa loše, to je samo drugačiji pogled na svijet
Ivica Jankovic
  • 2021-03-30 15:17:00

U petak 2. travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu (World Autism Awerness Day) čime se želi skrenuti pozornosti javnosti na specifičnosti poremećaja iz autističnog spektra i potrebe ove osjetljive skupine. U osnovi svih teškoća osoba s poremećajem iz autističnog spektra su teškoće kod uspostavljanja socijalne interakcije, verbalne ili neverbalne komunikacije, mogućnosti imaginacije te senzorne integracije. Cilj je obilježavanja ovoga dana skrenuti pažnju javnosti na svjetski rastući problem autizma, te uputiti poruku o važnosti ranog dijagnosticiranja i rane intervencije u poremećajima iz autističnog spektra. 
Kroz tjedne aktivnosti u OŠ Milan Amruš "Oboji svijet u plavo" želi se posebno naglasili važnost: rane intervencije, pravodobne i timske rehabilitacije, kvalitetnog programa odgoja i obrazovanja te sustavne podrške obiteljima djece s poremećajem iz autističnog spektra. Danas 30. i  sutra 31. ožujka bojanjem dijela zida u dvorištu škole simbolički će se obojiti svijet u plavo. Ravnateljica  Nataša Čošić ističe da ovakvim aktivnostima želi naglasiti da osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. 
OŠ Milan Amruš posjetio je i župan Danijel Marušić i v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović. Brodsko-posavska županija kontinuirano skrbi o potrebama učenika s teškoćama kako u školama kojima je ona osnivač, tako i o OŠ Milan Amruš kojoj je osnivač Grad Slavonski Brod, jer tu školu pohađaju i učenici iz cijele županije i potrebe tih učenika su doista velike. U proračunu za 2021. godinu osigurana su sredstva za sufinanciranje nove zgrade škole,, a danas je potpisan sporazum o sufinanciranju nabavke kombi vozila u iznosu od 300.000,00 kuna za potrebe prijevoza učenika ove škole. Brodsko-posavska županija i dalje će financijski i u svakom drugom smislu pomagati rad ove škole jer su nam potrebe učenika s teškoćama  prioritet.