Naslovna / Informacije i vijesti / Beroš za Novu TV: Nitko ne osporava naporan rad liječnika, riješit ćemo problem prekovremenih sati

HRVATSKA

Beroš za Novu TV: Nitko ne osporava naporan rad liječnika, riješit ćemo problem prekovremenih sati

Na pitanje kada će se riješiti problem prekovremenih sati, ministar je odgovorio: ''Riješit će se''.

Beroš za Novu TV: Nitko ne osporava naporan rad liječnika, riješit ćemo problem prekovremenih sati
  • 2020-09-22 12:50:00

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. Komentirao je probleme u zdravstvenom sustavu i situaciju s epidemijom koronavirusa.
Ministar Beroš kazao je da su problemi s prekovremenim satima ''stari problem''.

''Baš u travnju je pro futuro taj problem riješen jer sam potpisao sa sindikatima dodatak trećeg kolektivnog ugovora koji definira obračun prekovremeno. Taj problem već je riješen, ali zaostaje problem liječnika koji su već tužili za svoj prekovremeni radi. S obzirom na to da je rad o velikom iznosu, više od milijardu kuna, Ministarstvo zdravstva nema to u svom proračunu, zato se traži rješenje s Ministarstvom financija'', rekao je.

Moram priznati, poručio je Beroš, da nije bilo korone vjerojatno bi prije rješavali taj drugi dio problema, naglasivši da nitko ne osporava naporan rad liječnika.

Na pitanje kada će se riješiti problem prekovremenih sati, ministar je odgovorio: ''Riješit će se''.

Nove upute za izolaciju

Kad je riječ o novim uputama HZJZ-a kojima se smanjuje vrijeme izolacije na 10 dana i na temelju kojih više nije potreban negativan test zdravstvenih djelatnika koji se iz izolacije vraćaju na posao, Beroš je kazao da su nove spoznaje pokazale da zaraženi nakon devetog dana prestaju biti zarazni.

"Struka pokazuje da nakon tih 10 dana gotovo nema šanse da je netko zarazan, pa je ona i definirala da se nakon 10 dana ne testira zdravstvene djelatnike koji su bili zaraženi'', objasnio je ministar, istaknuvši da se vrijeme samoizolacije ne planira skraćivati.

''Samoizolacija je institut za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom i s obzirom na tijek inkubacije koja može biti i do 14 dana, u ovom trenutku se ne planira skraćivati vrijeme samoizolacije jer se i nakon deset dana šest do devet posto kontakata može razboljeti'', poručio je.

Najnoviji testovi iz istog uzorka detektiraju radi li se o virusu COVID-19 ili sezonskoj gripi

Ministar se nada i da bi mjere kojima se građani štite od koronavirusa mogle pomoći i u zaštiti od širenja gripe.

''I gripa je virusna bolest koja ima simptome kao i COVID-19. Međutim, iako su slični, mogu se u nekim segmentima i razlikovati. Najveći će problem biti dijagnostika onih koji imaju COVID-19 i onih koji imaju gripu. Srećom, postoje najnoviji testovi koji će iz istog uzorka moći detektirati radi li se o virusu COVID-19 ili sezonskoj gripi'', rekao je.

Apelirao je i na građane da se cijepe protiv gripe.

Izvor: NOVA TV/Vlada