Naslovna / Parlamentarni izbori / Aplikacija za anonimno slanje poruka polako osvaja cijeli svijet

TEHNOLOGIJA

Aplikacija za anonimno slanje poruka polako osvaja cijeli svijet

Aplikacija Sarahah omogućuje anonimno slanje poruka i komuniciranje s ljudima diljem svijeta.

Aplikacija za anonimno slanje poruka polako osvaja cijeli svijet
035portal
  • 2017-08-28 20:14:00

Među najskidanijim aplikacijama na pametnim telefonima prošli se tjedan našla i platforma za razmjenu anonimnih poruka Sarahah, razvijena u Saudijskoj Arabiji.


Saudijski developer Zain al-Abidin Tawfiq (29) napravio je aplikaciju pod nazivom Sarahah koja omogućuje anonimno slanje poruka i komuniciranje s ljudima diljem svijeta. Sve je počelo kao mrežna stranica na kojoj su zaposlenici anonimno mogli ocjenjivati poslodavace, no ubrzo se pretvorila u anonimnu platformu za razmjenu poruka. Aplikacija je postala vrlo popularna na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, poprilično je nova na području Europe i Amerike i do sada ima 300 milijuna korisnika.


Sarahah je trenutno u samom vrhu aplikacija Apple Storea u više od 30 zemalja svijeta, a zanimljivo je to što ju održavaju samo tri osobe. Sarahah na arapskom znači "iskrenost", a aplikacija je djelo programera iz Saudijske Arabije Zaina al-Abidina Tawfiqa.


Bio sam optimističan, ali moj prvobitni cilj bio je dostići broj od 1000 korisnika, a sada imamo više od 300 milijuna. Zloupotreba je izazov za društvene mreže. Poduzeli smo puno mjera o kojima ne želim otkrivati detalje jer ne želimo zlostavljačima i sličnima olakšati posao, rekao je Tawfiq. Saudijski programer aplikaciju je zamislio kao način na koji će ljudi moći poslati iskrene poruke drugima ili čak dobiti realan feedback o svojoj kompaniji.


Ipak, postoji i tamna strana aplikacije. Mnogi su se korisnici žalili da su putem ove aplikacije dobili uvredljive poruke, s rasističkim i mizoginim komentarima, no dobra stvar je što korisnici u bilo kojem trenutku mogu blokirati sve one koji ih na bilo koji način uznemiruju. Stručnjaci su savjetovali roditelje da otvoreno komuniciraju sa svojom djecom i rizicima korištenja ovakve aplikacije te da ograniče vrijeme koje provode na internetu.


Osim osnovne verzije za pametne telefone, aplikaciji Sarahah može se pristupiti i preko službene web-stranice Sarahah.com, a osim na Apple Storeu aplikacija je besplatno dostupna i na Google Playu