Naslovna / Informacije i vijesti / 5G mreža? Jedva čekamo

ZABAVA

5G mreža? Jedva čekamo

Južnokorejski operateri rade na razvoju 5G mreže koja bi mogla donijeti revoluciju po pitanju uređaja koji koriste internet.

5G mreža? Jedva čekamo
035portal
  • 2015-06-23 07:12:26

Bez obzira na to koliko smo informatički pismeni i što nam znače oznake slova i brojeva, svatko od nas dobro zna da bez brzog interneta posao, a ni zabava ne funkcionira dobro.


Spore internetske veze, koje nam testiraju živce dok čekamo da se nekakav tekst ili fotografija učita, trebale bi biti stvar prošlosti. Ipak, još uvijek se mnogi od nas bore s takvim vezama, a trenutno je za većinu standard 3G mreža.
Puno naprednija Južna Koreja već sada razmišlja o budućnosti. Pa, ako je vjerovati izvorima korejskih medija koji tvrde kako tamošnji operateri već rade na izradi infrastrukture za 5G mrežu, do kraja desetljeća bi mogao cijeli svijet besprijekorno surfati u brzinama do 20 Gbps. Naime, 5G je mreža nove generacije koja bi trebala naslijediti postojeće 3G i 4G protokole za internet na pametnim telefonima, a koja bi trebala predstaviti revoluciju u svijetu podatkovnog prometa.
Prvi put smo imali prilike za 3G čuti još 2010. kada je omogućio prijenos podataka (download) do 384 Kbps, da bi već 2002. Nakon revolucionarnog 3G-a uslijedio je 4G iliti LTE, mreža koja je 2012. doživjela svoj uspon, a koja se koristi i dan danas kao pojam najvišeg luksuza u surfanju na mobilnim uređajima. Ono što predstavlja novitet kod 5G-a u odnosu na ranije generacije jest podrška za puno širi spektar uređaja koji će u budućnosti imati podršku za podatkovni promet na nosivim uređajima i kućnim pomagalima (poput pametnih satova, hladnjaka, televizora itd.).
Dok se, u jednu ruku ne veselimo što vrijeme brzo prolazi jer starimo, iskreno jedva čekamo dolazak 5G mreže i nadamo se da neće morati proći više od pet godina kako bi surfali na ovoj mreži!
 

  • Tagovi