Naslovna / Informacije i vijesti / 30. obljetnica 3. gardijske brigade Kune obilježena i u Slav. Brodu

UDRUGE

30. obljetnica 3. gardijske brigade Kune obilježena i u Slav. Brodu

30. obljetnica 3. gardijske brigade Kune obilježena i u Slav. Brodu
035portal
  • 2021-05-02 15:36:00

Ovih dana obilježava se 30 godina osnutka 3. gardijske brigade Kune. Svečanost je prvo održana u Vinkovcima. Veliku obljetnicu sjećanjem na sve poginule hrvatske branitelje, a posebno njihove suborce iz 3. brigade obilježili su i veterani 3. GBR iz Sl. Broda. Molitvu ispred spomenika poginulim braniteljima BPŽ predvodio je vojni kapelan Vladislav Mandura.
Treća gardijska brigada Kune osnovana je 29. travnja 1991 u Vinkovcima. Njihov ratni put obilježile su velike pobjede na gotovo svim hrvatskim ratištima, između ostaloga dali su nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara, zapadne Slavonije, na vinkovačkim bojištima, Bosanskoj Posavini te u akciji Bljesak. Upravo brodska 3. bojna 3. gardijske brigade odigrala je veliku ulogu tijekom operacije "Maslenica" 93 godine kad je oslobođeno zadarsko zaleđe. Udruga veterana 3. brigade danas u Sl. Brodu broji gotovo 90 članova. Upravo su pripadnici 3. brigade iz Sl. Broda ovih dana odlikovani za svoj doprinos u obrani suvereniteta RH. 
Kroz 3. brigadu prošlo je oko 10 000 pripadnika i jedna je od najelitnijih brigada Hrvatske vojske. Održana je sveta misa  u Klubu udruge koju je predvodio vojni kapelan Vladislav Mandura. Poslije svete mise održan je turnir u kartaškoj igri Bela, povodom 30. obljetnice osnivanja ove elitne postrojbe Hrvatske Vojske, koja je u obrani naše Domovine, dala neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu. Na turniru su nastupile 4 ekipe, a za prva tri mjesta Udruga je osigurala medalje, koje je podijelio direktor sportskih sekcija brigade Kune, Petar Bubalo. Natjecanje je odigrano u odličnoj atmosferi, na visokoj razini.  

POREDAK
1.mjesto zlatno odličje su osvojili su Marijan Peić- kapelan Vlado Mandura,
2.mjesto srebreno odličje osvojili su Petar Bubalo-Zvonko Ančić,
3.mjesto brončano odličje osvojili su Zoran Ivanović-Luka Krijan.