Na Svjetski dan zaštite okoliša vrijeme je okolišu bilo djelomično naklonjeno. Suša se diljem Hrvatske barem malo ublažila, ali je ponegdje na Jadranu i uz njega bilo štete zbog obilne kiše te jakog i olujnog vjetra, koji kao da je želio dodatno obilježiti godišnjicu prve službene upotrebe hrvatske nacionalne trobojnice, piše HRT.

Pritom je nekome kiše tijekom petka bilo malo, jer im je u četvrtak puno više izgledalo, a nekome je i prečesto padalo, te i više litara od očekivanog palo. Kako god, podnošenje višemjesečne suše je olakšalo. I jugo i stanje mora mnoge je razočaralo, iako je neke pomorske linije prekidalo, a i poplavljeno je bilo mnogo žalo. Uz to se još mnogošto događalo, čak je i sunce većinom barem nakratko zasjalo. A da vam nestalno vrijeme slučajno ne bi nedostajalo, znajte da promjenjivo razdoblje s ovim petkom nije prestalo! Ono će se produljiti barem još malo, a nemojte se začuditi ako i dulje bude potrajalo...

A osim ove u nastavku, i tjedna meteorološko-prometna prognoza u subotnjim "Istragama prometnih nesreća" nekima bi možda mogla biti od koristi.

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u istočnim hrvatskim krajevima biti barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno pa su uz jači razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne mjestimice mogući pljuskovi. Nakon toplog jutra najviša dnevna temperatura između 25 i 27 °C.

Samo malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme. Također postoji mogućnost za kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove, osobito sredinom dana i poslijepodne.

Vjerojatnost za pljuskove postoji i u gorskim krajevima te u unutrašnjosti Istre, a manja je na sjevernom Jadranu. Ipak, bit će i dosta sunca pa će temperatura na Jadranu biti oko 24 °C , u gorju oko 21 °C. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, i na kopnu i na moru, uz malo do umjereno valovito more.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije se uz jači razvoj oblaka ne može isključiti mogućnost kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 18 °C, a najviša dnevna oko 24 °C.

Na jugu Hrvatske jutro oblačnije uz mogućnost kiše, a danju će prevladavati sunčano i toplo, povremeno uz umjerenu naoblaku. U noći i ujutro još će biti umjerenog do jakog juga, a zatim će vjetar okrenuti na jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni."

I dalje promjenjivo...

"U nedjelju na kopnu djelomice sunčano i još malo toplije, uz umjeren jugozapadnjak, a vjerojatnost za pljuskove postoji uglavnom na istoku. Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo i nestabilno, uz čestu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, te manji pad temperature zraka.

Na Jadranu će u nedjelju prevladavati sunčano, a uz više oblaka lokalni pljuskovi mogući su u unutrašnjosti Istre. Sljedeći tjedan promjenljivo, uz povremenu kišu, češću u utorak. Jugo i južni vjetar u ponedjeljak će ponovno jačati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.