Jučer je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena evaluacija prve godine provedbe tog programa te je najavljeno koja će tri smjera sljedeće školske godine započeti s eksperimentalnom provedbom dualnog modela. Radi se o zanimanjima kuhar, konobar i CNC operater. Ministrica Divjak rekla je da je novost da će od jeseni stipendirati učenike koji upišu ta zanimanja u iznosu od 750 kuna mjesečno, piše Srednja.hr.
Za iduću školsku godine pripremaju se tri nova strukovna kurikuluma za provedbu eksperimentalnog programa dualnog obrazovanja za zanimanje kuhar, CNC operater i konobar, rečeno je danas na press konferenciji Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojoj je predstavljena evaluacija dualnog obrazovanja te pregled stanja regionalnih centara kompetentnosti. Napomenimo da ovo ne znači da će sve škole koje izvode nastavu za ove strukovne smjerove ući u eksperimentalni model dualnog obrazovanja, već će se on provoditi samo tamo gdje postoje uvjeti te interes poslodavca.
Ministrica Divjak rekla je i da je novost da će od jeseni stipendirati učenike koji upišu ta strukovna zanimanja i to u iznosu od 750 kuna mjesečno. Rekla je da je novac za te stipendije već osiguran iz državnog proračuna do 2023. godine. Uz to, za svaku kvalifikaciju poslodavci su odredili iznos plaćanja po godini obrazovanja te se naknade za učenike kreću od 10 i 12 kuna po satu učenja temeljenog na radu u prvoj godini obrazovanja do 18 kuna po satu u završnoj godini obrazovanja.

Na konferenciji je uz ministricu Blaženku Divjak sudjelovao i Vlado Prskalo koji je nedavno razriješen funkcije njezinog pomoćnika za strukovno obrazovanje te ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb Darinka Štampar Šmaguc. U toj školi provodi se jedan od programa dualnog obrazovanja za zanimanje kozmetičar.

Inače, eksperimentalni program dualnog obrazovanja počeo se provoditi 2018./2019. u 11 škola za 4 kvalifikacije (prodavač, staklar/dimnjačar, kozmetičar) te je u tu provedbu uključeno 155 učenika koji su se tada upisali u prvi razred. Ove školske godine, 2019./2020., eksperimentalni program provodi se u ukupno 19 škola te su dodane još 2 kvalifikacije (frizer i soboslikar ličilac dekorater) te je u ovoj godini uključeno 226 učenika koji su upisali prvi razred. Ukupno je dakle 451 učenika uključeno u eksperimentalnu provedbu dualnog obrazovanja.

Što je pokazala anketa provedena među učenicima, školama i poslodavcima pročitajte OVDJE.

Foto: Arhiva