Gotovo godinu dana nakon nacionalnoga videonatječaja #EDICHrvatska u okviru kampanje #ovajputglasam, dogodilo se – nagradno putovanje za pobjednike natječaja u posjet institucijama Europske unije u Bruxellesu (Belgija) u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct Informacijskoga centra u Slavonskome Brodu. Osmero (od 10) autora najkreativnijih videoodgovora na pitanje Zašto bi mladi trebali izaći na izbore za Europski parlament u svibnju 2019., među kojima je i troje Brođana – Dajana Ivičić i Hrvoje Birtić, učenici Ekonomsko-birotehničke škole, te Leon Mihelčić, učenik Tehničke škole, putovalo je, u pratnji profesorice Ivane Opačak,  u Bruxelles (26. – 28. veljače 2020.). 

Dodana vrijednost ovoga putovanja jest činjenica da su mladi predstavnici EDIC RH tijekom posjeta činili zajedničku grupu sa studentima/mladim poduzetnicima 2. godine poslovne ekonomije (pobjednicima natjecanja u prezentacijskim vještinama) koji su putovali u pratnji gđe Ankice Knezović, mr.sc., više predavačice na Katedri za poslovne strane jezike Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pratiteljica cjelovite grupe bila je gđa Judita Cuculić Župa, viša ekonomska savjetnica iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Objema pratiteljicama, kao i organizatorima putovanja, upućujemo javnu zahvalu za stručnu i prijateljsku podršku tijekom posjeta.

Kompilacija 10 pobjedničkih videoradova dostupna je na sljedećoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=hox7un8xOu8&fbclid=IwAR1nCwvLKfPEWGZr-wBy2G3AgiFiMlduuzN7NtIND3MnhPE0j3D0Zsn-uUo

Tijekom posjeta Bruxellesu upriličen je posjet zgradi Europske komisije. Ondje je organiziran set interaktivnih predavanja tijekom kojih su posjetitelji mogli saznati zanimljive podatke o djelokrugu i radu institucije (i ostalih europskih institucija) te mogućnostima stažiranja i(li) zaposlenja u istoj (istima). Mladi su Brođani aktivno sudjelovali u događanju te su, sasvim očekivano (jer ovo nije prvi put da su dokazali da su obrazovani i aktivni građani Europske unije), pohvaljeni za izniman doprinos kvaliteti interakcije i predavanja. 

Slijedi popis predavanja s imenima predavača, a u izradi su materijali koje će učenici Ekonomsko-birotehničke škole predstaviti svojim vršnjacima tijekom svojih EPAS aktivnosti u razdoblju ožujak – svibanj 2020.:
The European Commission – The Political Executive of the EU (Stipe Masnić, DG Home);
Europe by Satellite; Shaping Europe's Digital Future (Mara Rusu, DG Comm);
Education & Traning in the EU (Ivana Vrhovski, Policy Officer – School Education Key Competences); EU Youth Strategy (Jasna Marić Krajačić, Policy Officer – Youth Policy & Programmes);
Croatia Joining the Eurozone (Ivan Kušen, Economist Analyst – Desk Officer Croatia);
Cohesion policy of the EU for the programme period 2021-2027 (Morena Marinković, DG Regio; Programme Assistant, EU Policies, Coatia).

Iznimno dug radni dan završio je večernjim posjetom središtu Bruxellesa. Posljednjega dana posjeta u zgradi Europske komisije organizirana su sljedeća tri interaktivna predavanja tijekom kojih su sudionici spoznali važnost višejezičnosti, programa (Rijeka – )Europska prijestolnica kulture i dobrobiti stažiranja u institucijama EU-a (doista je impresivno čuti kako je netko doputovao čak iz New Yorka kako bi stažirao u Europskoj komisiji):
Multilingualism (Hana Jungova (DG SCIC, Head of Unit);
Training in the European Commission (Ana Alhoud Trainee – Blue Book; EACA 3 – Stekeholder Engagement & Programme Impact);
Capitals of culture (Sigbjam Sandberg, DG EAC, Policy Officer – EU Policies/Creative Europe Programme).

Uslijedio je posjet zgradi Justus Lipsius, od 1995. sjedištu Vijeća Europske unije i Glavnog tajništva Vijeća. Mladi su posjetitelji, tijekom interaktivnoga predavanja o djelokrugu i radu Vijeća, imali priliku simulirati sastanak članova Vijeća (nacionalnih ministara iz svih država članica EU-a, ovisno o području politike o kojem se tijekom sastanka raspravlja) te naučiti razliku između Vijeća Europske unije i Europskoga vijeća (koje čine čelnici država ili vlada zemalja EU-a). Posebna je radost i čast bila posjetiti novu zgradu Europa u kojoj se, od početka 2017., održavaju sastanci Vijeća EU-a i Europskoga vijeća. Prema riječima voditeljice posjeta, „futuristička, šarena zgrada simbolizira radost i podsjeća na fenjer ili jaje u staklenoj kocki“, a, prema riječima arhitekta Philippea Samyna, „izgrađena je s idejom da se napravi prostor izdvojen od buke i gužve za lidere EU-a“.

U večernjim je satima organiziran povratak u Zagreb te, nakon noćenja u Hotelu Dubrovnik i jutarnjeg obilaska Markova trga (političkoga središta RH) i Europskoga trga, povratak u Slavonski Brod. Jedan sasvim slučajan susret na aerodromu u Bruxellesu i čestitka naše ministrice začinili su ovo posebno putovanje... Pravi poticaj za nove projektne izazove... i pobjede!!!

Autorica teksta i fotografija: Ivana Opačak, prof. savjetnik