Život

Povećajte sigurnost hrane i smanjite bacanje hrane tijekom blagdana

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

Autor: 035portal Datum objave: 27.12.2019. u 08:24


Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

1. Često perite ruke!
Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Također podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

2. Ne zaboravite na sudoper i kuhinjsku radnu plohu!
Kuhinjski sudoper jedno je od područja s najviše bakterija u vašem domu. Zato održavajte vaš sudoper i radnu plohu urednim i čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!
U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

4. Dobro termički obradite hranu!
Jednostavan i učinkovit način uništavanja eventualno prisutnih patogenih bakterija u hrani je dobra termička obrada. Pazite da se veći komadi mesa ravnomjerno skuhaju ili ispeku. Ako se meso lagano odvaja od kostiju, ili nakon uboda vilicom iz mesa više ne izlazi tekućina, to je znak da je meso dobro termički obrađeno. Ako niste sigurni je li hrana zadovoljavajuće priređena, bolje produljite termičku obradu 15-30 minuta i nastavite se ugodno družiti s gostima.

5. Ne ostavljate hranu predugo vani!
Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane na sobnim temperaturama može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte manje porcije.

6. Sigurno kupujte!
Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući zamrznutu hranu pohranite u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute. Ostale namirnice odmah pohranite u hladnjak.

7. Sortirajte namirnice!
Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način možete izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju ste kupili bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.
 
Izdvajamo nekoliko smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:
Odredite potrebnu količinu hrane unaprijed!
Prije nego krenete s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplanirajte koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.
Zamrzni hranu!
Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.
Označite hranu!
Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znali koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju. Potrošite ju u što kraćem vremenu kako ne bi došlo do promjene kvalitete, i kako bi hrana izgledala što sličnije onoj svježe pripremljenoj.
Iskoristite ostatke hrane!
Ako ste ipak u blagdanskom žaru pripremili previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možete iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladite, pohranite u posudice i zamrznite unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.
Donirajte hranu!
Razveselite i druge tijekom ovih blagdana - višak hrane koja je zapakirana i unutar roka „najbolje upotrijebiti do“ (riža, brašno, tjestenina, keksi i sl.) možete i donirati. U trgovačkim centrima obično postoje posebno označeni prostori za tu svrhu.

Izvor/Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Meta Tagovi:


Ekološka bomba na granici? Gust dim prekrio nebo nad Bosanskim Brodom
Radar
Ekološka bomba na granici? Gust dim prekrio nebo nad Bosanskim Brodom

BOSANSKI BROD – Gusti dim i dalje se nadvija nad gradom, ali prema posljed...

03.07.2025. u 19:05

I naši liječnici idu na Thompsona
Zdravlje
I naši liječnici idu na Thompsona

SLAVONSKI BROD/ZAGREB – I dok se u Zagrebu privodi kraju...

03.07.2025. u 18:00

Vlasnik tvrdi da su se otrovali ´kod kuće´– uzvanici: To je laž!
Radar
Vlasnik tvrdi da su se otrovali ´kod kuće´– uzvanici: To je laž!

I dok se epidemiološki nalazi još čekaju, strasti oko nedavne svad...

03.07.2025. u 16:00

Igrači na ruke, klub na koljena: Galović tajno isplatio 150 tisuća eura?!
Priče
Igrači na ruke, klub na koljena: Galović tajno isplatio 150 tisuća eura?!

  I dok NK Marsonia, jedan od najpoznatijih slavonskobrodskih sportskih si...

03.07.2025. u 14:00

Ova škola ne zna za granice: Pogledajte kako izgleda prava Erasmus priča!
Škola
Ova škola ne zna za granice: Pogledajte kako izgleda prava Erasmus priča!

SLAVONSKI BROD – Dok su školska zvona utihnula i učenici već treći...

03.07.2025. u 10:00

Ovog petka Poloj postaje raj za ljubitelje fiš paprikaša
Događanja
Ovog petka Poloj postaje raj za ljubitelje fiš paprikaša

SLAVONSKI BROD – Tradicionalno Otvoreno prvenstvo grada...

02.07.2025. u 10:00

Brže, jednostavnije i bez dodatnih troškova – koristite mobilne blagajne
Savjeti i trikovi
Brže, jednostavnije i bez dodatnih troškova – koristite mobilne blagajne

SLAVONSKI BROD – Građani Slavonskog Broda i ovog srpnja moći će koristiti...

02.07.2025. u 08:00

Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen
Savjeti i trikovi
Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen

S porastom temperatura i sezonom godišnjih odmora raste i jedan manje vid...

01.07.2025. u 20:00

Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!
Radar
Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proteklih su dana, pril...

01.07.2025. u 12:00

Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident
Priče
Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident

  Nakon što su tijekom vikenda brojne osobe završile s proba...

01.07.2025. u 10:27

Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?
Radar
Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?

Nova Gradiška od nedjelje je bila na nogama. Potraga za dvojicom 16-godi&...

01.07.2025. u 08:13

Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti
Događanja
Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti

Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...

30.06.2025. u 20:00

30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum
Priče
30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum

Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...

30.06.2025. u 12:00

Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima
Radar
Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima

Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...

30.06.2025. u 08:00

Kućerak iz Širokog sokaka
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Kućerak iz Širokog sokaka

Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...

29.06.2025. u 20:00

Novi Hod za život u Brodu već izaziva reakcije – evo što se planira
Događanja
Novi Hod za život u Brodu već izaziva reakcije – evo što se planira

SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod ponovno će postati mjesto okupljanja svih...

29.06.2025. u 17:00

;