insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Povećajte sigurnost hrane i smanjite bacanje hrane tijekom blagdana

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

Autor: 035portal Datum objave: 27.12.2019. u 08:24

Povećajte sigurnost hrane i smanjite bacanje hrane tijekom blagdana

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

1. Često perite ruke!
Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Također podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

2. Ne zaboravite na sudoper i kuhinjsku radnu plohu!
Kuhinjski sudoper jedno je od područja s najviše bakterija u vašem domu. Zato održavajte vaš sudoper i radnu plohu urednim i čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!
U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

4. Dobro termički obradite hranu!
Jednostavan i učinkovit način uništavanja eventualno prisutnih patogenih bakterija u hrani je dobra termička obrada. Pazite da se veći komadi mesa ravnomjerno skuhaju ili ispeku. Ako se meso lagano odvaja od kostiju, ili nakon uboda vilicom iz mesa više ne izlazi tekućina, to je znak da je meso dobro termički obrađeno. Ako niste sigurni je li hrana zadovoljavajuće priređena, bolje produljite termičku obradu 15-30 minuta i nastavite se ugodno družiti s gostima.

5. Ne ostavljate hranu predugo vani!
Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane na sobnim temperaturama može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte manje porcije.

6. Sigurno kupujte!
Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući zamrznutu hranu pohranite u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute. Ostale namirnice odmah pohranite u hladnjak.

7. Sortirajte namirnice!
Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način možete izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju ste kupili bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.
 
Izdvajamo nekoliko smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:
Odredite potrebnu količinu hrane unaprijed!
Prije nego krenete s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplanirajte koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.
Zamrzni hranu!
Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.
Označite hranu!
Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znali koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju. Potrošite ju u što kraćem vremenu kako ne bi došlo do promjene kvalitete, i kako bi hrana izgledala što sličnije onoj svježe pripremljenoj.
Iskoristite ostatke hrane!
Ako ste ipak u blagdanskom žaru pripremili previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možete iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladite, pohranite u posudice i zamrznite unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.
Donirajte hranu!
Razveselite i druge tijekom ovih blagdana - višak hrane koja je zapakirana i unutar roka „najbolje upotrijebiti do“ (riža, brašno, tjestenina, keksi i sl.) možete i donirati. U trgovačkim centrima obično postoje posebno označeni prostori za tu svrhu.

Izvor/Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Koncerti
Glazbeni poklon za Valentinovo: Lexington stiže u dvoranu Vijuš!

Nakon dvogodišnje pauze, jedan od najpopularnijih bendova regionalne pop...

23.12.2025. u 20:00

Događanja
Božić u mraku: Nepoznati počinitelj prerezao lampice na kući s viralnom porukom

Dok se u Slavonskom Brodu godinama toleriraju ozbiljni komunalni, sigurnosni i d...

23.12.2025. u 12:21

Radar
Kontrolirano 754 vozila, sankcionirano više od pola vozača

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (...

23.12.2025. u 10:00

Događanja
Građani pozvani na besplatan blagdanski doručak – evo gdje i kada

Badnjak u Slavonskom Brodu i ove će godine započeti ondje gdje s...

23.12.2025. u 07:30

Radar
Blagdani nikad skuplji, građani nikad oprezniji

Dok se gradovi kite lampicama, a iz izloga stižu poruke blagdanskog obilja, stva...

22.12.2025. u 20:00

Udruge
Advent kakav se pamti: Lovčić ispisao još jednu božićnu priču

Na obroncima Dilja, u pitoresknom selu Lovčić, skrivenom između Brodskog Stupnik...

22.12.2025. u 10:00

Radar
Hoće li biti snijega za Božić?

Stanovnike Brodsko-posavske županije u razdoblju od 22. do 28. prosinca 2025. oč...

22.12.2025. u 07:30

101 brodska priča Zvonimira Toldija
Virtuozna glazbenica, naše gore list (1)

- Od profesora, jedino nju nikada nismo oslovljavali s „drugarice profesor...

21.12.2025. u 20:00

Udruge
Deset godina tihe borbe kroz umjetnost

  Deset godina nakon što je prvi put otvorila vrata javnosti, likov...

21.12.2025. u 12:00

Koncerti
180 eura mjesečno: Županija otvorila natječaj za stipendije

U akademskoj 2025./2026. godini Brodsko-posavska županija dodijelit...

21.12.2025. u 08:00

Priče
Grad koji ne okreće glavu: 552 tajna prijatelja promijenila nečiji Božić

U predblagdansko vrijeme, kada se gradovi pune svjetlima, a riječi solidarnosti...

20.12.2025. u 12:00

Radar
Prvi portal već postavljen, slijedi još 211

Hrvatske autoceste započele su vidljivu fazu uvođenja novog sustava naplate cest...

20.12.2025. u 08:00

Škola
Cernik, Oriovac i Bebrina dobili značajna sredstva za djecu

Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo je odluku o financiranju...

19.12.2025. u 20:00

Škola
Od snova do stvarnosti: Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u prostoru po svojoj mjeri

Nakon što su 8. prosinca 2025. godine u novu zgradu u Uli...

19.12.2025. u 17:30

Gastro
Domino’s Pizza uz veliko slavlje i posebne ponude otvorila vrata nove poslovnice u Slavonskom Brodu

Domino’s Pizza jučer je uz veliko slavlje uspješno otvorila svoju p...

19.12.2025. u 15:00

Koncerti
Razgovarali smo s vlasnikom najpopularnije kuće u Hrvatskoj: ‘Lani su prijetili da će je zapaliti’

U mirnom slavonskobrodskom naselju Podvinje, uoči božićnih blagdana, jedna je ob...

19.12.2025. u 12:30

;