insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Povećajte sigurnost hrane i smanjite bacanje hrane tijekom blagdana

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

Autor: 035portal Datum objave: 27.12.2019. u 08:24


Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

1. Često perite ruke!
Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Također podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

2. Ne zaboravite na sudoper i kuhinjsku radnu plohu!
Kuhinjski sudoper jedno je od područja s najviše bakterija u vašem domu. Zato održavajte vaš sudoper i radnu plohu urednim i čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!
U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

4. Dobro termički obradite hranu!
Jednostavan i učinkovit način uništavanja eventualno prisutnih patogenih bakterija u hrani je dobra termička obrada. Pazite da se veći komadi mesa ravnomjerno skuhaju ili ispeku. Ako se meso lagano odvaja od kostiju, ili nakon uboda vilicom iz mesa više ne izlazi tekućina, to je znak da je meso dobro termički obrađeno. Ako niste sigurni je li hrana zadovoljavajuće priređena, bolje produljite termičku obradu 15-30 minuta i nastavite se ugodno družiti s gostima.

5. Ne ostavljate hranu predugo vani!
Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane na sobnim temperaturama može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte manje porcije.

6. Sigurno kupujte!
Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući zamrznutu hranu pohranite u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute. Ostale namirnice odmah pohranite u hladnjak.

7. Sortirajte namirnice!
Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način možete izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju ste kupili bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.
 
Izdvajamo nekoliko smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:
Odredite potrebnu količinu hrane unaprijed!
Prije nego krenete s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplanirajte koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.
Zamrzni hranu!
Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.
Označite hranu!
Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znali koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju. Potrošite ju u što kraćem vremenu kako ne bi došlo do promjene kvalitete, i kako bi hrana izgledala što sličnije onoj svježe pripremljenoj.
Iskoristite ostatke hrane!
Ako ste ipak u blagdanskom žaru pripremili previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možete iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladite, pohranite u posudice i zamrznite unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.
Donirajte hranu!
Razveselite i druge tijekom ovih blagdana - višak hrane koja je zapakirana i unutar roka „najbolje upotrijebiti do“ (riža, brašno, tjestenina, keksi i sl.) možete i donirati. U trgovačkim centrima obično postoje posebno označeni prostori za tu svrhu.

Izvor/Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Meta Tagovi:


Velika racija u Slavonskom Brodu: Strani radnici radili bez ikakvih papira!
Radar
Velika racija u Slavonskom Brodu: Strani radnici radili bez ikakvih papira!

Policijski nadzori nezakonitog boravka i rada stranih državljana u Slavonskom Br...

01.12.2025. u 17:30

Najdoktor 2025.: Evo koji liječnici iz Slavonskog Broda su među najboljima!
Grad to su ljudi
Najdoktor 2025.: Evo koji liječnici iz Slavonskog Broda su među najboljima!

Portal Najdoktor objavio je u ponedjeljak popis najboljih liječnika u Hrvatskoj...

01.12.2025. u 10:07

Od kiše do magle: Ne predviđa se niti jedan ‘lijep’ dan
Servisne informacije
Od kiše do magle: Ne predviđa se niti jedan ‘lijep’ dan

SLAVONSKI BROD / BPŽ – Tjedan pred nama donosi sve ono što zovemo &...

01.12.2025. u 07:30

Brod je muku mučio s kanalizacijom
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Brod je muku mučio s kanalizacijom

Pod naslovom Poplava ulica, „Brodski tjednik“ 1906. godine pi&scaron...

30.11.2025. u 20:00

Horor u dvorištima: Stranci u šoku zbog onoga što Hrvati nazivaju tradicijom
Udruge
Horor u dvorištima: Stranci u šoku zbog onoga što Hrvati nazivaju tradicijom

S prvim ozbiljnijim hladnoćama, u dvorištima diljem Hrvatske počinje &nda...

30.11.2025. u 08:00

Kad noćna smjena postane film: Stigao na svijet u taksiju!
Priče
Kad noćna smjena postane film: Stigao na svijet u taksiju!

U noći 21. studenoga, nekoliko minuta prije 23 sata, taksist Beris...

29.11.2025. u 08:02

Uhićen Brođanin (35)! Policija pronašla tvornicu marihuane u njegovom domu
Koncerti
Uhićen Brođanin (35)! Policija pronašla tvornicu marihuane u njegovom domu

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Policijske uprave brodsko...

28.11.2025. u 14:23

Nakon godina monotonije- stiže li Advent koji smo toliko čekali?
Zabava
Nakon godina monotonije- stiže li Advent koji smo toliko čekali?

Advent u Slavonskom Brodu ove godine stiže u nešto drukčijem tonu. Nakon...

28.11.2025. u 12:30

Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!
Radar
Plenković stiže na otvorenje? Novi prijelaz postaje glavna ruta prema Europi!

Kako doznaje SBonline, proteklih je dana obavljen tehnički pregled novoizgrađene...

28.11.2025. u 07:30

Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!
Grad to su ljudi
Ravnateljica Mirela Jagodić i Glazbena škola – pobjednički tandem Hrvatske!

Glazbena škola Slavonski Brod ušla je u ovu godinu s impresivnim p...

27.11.2025. u 17:30

Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?
Radar
Sve se slaže u jednu priču: Slavonski Brod postaje ključna točka za strane radnike?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je ovih dana popis obrazovn...

27.11.2025. u 15:00

Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!
Zabava
Ovo je advent kojem se vraćate svake godine – Garčin opet briljira!

U Garčinu će i ove godine prosinački dani biti ispunjeni svjetlom, glazbom i živ...

27.11.2025. u 12:30

Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?
Servisne informacije
Četiri naselja na redu za odvoz glomaznog otpada — jeste li među njima?

Slavonski Brod ponovno ulazi u sezonu prikupljanja glomaznog otpada, a prvi na r...

26.11.2025. u 20:00

Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana
Zabava
Advent u Sibinju vraća toplinu blagdana

SIBINJ – Općina Sibinj i ove godine priprema adventsku čaroliju koja, već...

26.11.2025. u 17:30

´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´
Udruge
´Ljudi nam dolaze iscrpljeni sustavom. Mi smo im često prva sigurna točka.´

Danas je u Hotelu Art u Slavonskom Brodu održan okrugli stol pod nazivom “...

26.11.2025. u 12:30

Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke
Škola
Sustav zakazao? Nakon šutnje institucija — roditelji uzeli stvar u svoje ruke

Nakon jučerašnjeg teksta o prijavama roditelja iz šestog razreda O...

26.11.2025. u 07:38

;