U Hrvatskoj je aktualan postupak protiv jednog karate-trenera kojeg su četiri sportašice iz njegova kluba optužile za seksualno napastovanje.

Konferencijom “Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u sportu” Središnji državni ured za šport započeo je nacionalnu kampanju nazvanu “Počnite pričati o tome”.

Jer, ni hrvatska djeca toga nisu pošteđena pa se govorilo o seksualnom nasilju trenera prema svojim štićenicima (više štićenicama), ali i o vršnjačkom seksualnom nasilju na sportskim natjecanjima i u sportskim sredinama. Trening joj je postao stres Tijekom konferencije moglo se čuti neke zapanjujuće brojke kao što je to da su zlostavljači u 80 posto slučajeva iz dječjeg bliskog okruženja i da je svako sedmo dijete u sportu seksualno zlostavljano. Zapanjila nas je i izvedenica iz jednog američkog istraživanja naslovljenog s “Neurobiologija i psihologija pedofilije” prema kojoj je u svakome društvu prosječno jedan posto psihopata i 3-5 posto pedofila. Ako se takva računica izvede iz 16.000 hrvatskih sportskih klubova i ako pretpostavimo da u njima radi samo 16.000 trenera (a radi ih puno više), onda je u hrvatskom sportu prisutno 160 psihopata i najmanje 480 pedofila. O tome je u jednom od panela govorila dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden koja je prezentirala i sljedeću brojku, poznatu iz američke gimnastičke reprezentacije, piše Večernji list

Naime, dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar osuđen je na 175 godina zatvora jer je silovao 250 gimnastičarki “masažom zdjelice” (kroz rodnicu), a neke i u dobi od devet godina. U Hrvatskoj je aktualan postupak protiv jednog karate-trenera kojeg su četiri sportašice iz njegova kluba optužile za seksualno napastovanje, međutim s obzirom na to da je riječ o maloljetnim žrtvama, ali i da postoji presumpcija nevinosti, ni optuženom za zlostavljanje zakonski se ne smije spominjati ime. Da bi cijela akcija dobila na vjerodostojnosti, nazočni u Narodnome domu čuli su i šokantnu ispovijest negdašnje španjolske gimnastičarke, danas 54-godišnje zaposlenice Španjolskog košarkaškog saveza Glorije Viseras. Glorija se već s 11 godina natjecala kao seniorka (nije bilo dobnog ograničenja), a s 15 je bila jedna od devet španjolskih sportašica na OI u Moskvi 1980.

– Moj trener bio je idol mnogima, poštovan od svih, nacionalni heroj. Nažalost, iza te krinke krio se pedofil koji ne samo da me je dirao po prsima i najintimnijoj zoni nego me i silovao više puta. Događalo se to na putovanjima, ali i u našoj sobi za zagrijavanje koju bi on zaključavao kada bi sa mnom ostao nasamo. Imala je ta soba jedan prozorčić kroz koji su se mogli čuti koraci prolaznika i ja sam se stalno nadala da će me netko spasiti, no koraci bi se udaljavali.

Pročitajte više klikom OVDJE
Autor Dražen Brajdić
Foto Ilustracija