S krajem godine bliži se kraju i realizacija projekta „'Kraći put do zdravlja' vrijedan blizu 40 milijuna kuna, koji je ujedno i jedn od najvećih razvojnih projekata na području Brodsko posavske županije.

Kroz ovaj projekt brodska Opća bolnice „Dr. Josip Benčević" ishodila je vrhunsku medicinsku opremu, obnovljene odjele i kvalitetniju razinu zdravstvene skrbi kroz 17 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija.

Uz dnevne bolnice, brodska Bolnica dobit će i dnevnu kirurgiju, integriranu operacijsku salu, Pedijatriju, Klinički laboratorij, solarnu elektranu, a sama medicinska oprema vrijedna je 33 milijuna kuna. Sve to ostvareno je zahvaljujući bespovratnim sredstvima dobivenim kroz četverogodišnju provedbu projekta Kraći put do zdravlja, koji za cilj ima povećanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite za sve stanovnike Brodsko-posavske županije. Preostalih sedam milijuna investirano je u novu solarnu elektranu na krovu bolnice i opremanje najsuvremenijeg kliničkog laboratorija, koji bi mogao postati i pokazni u međunarodnim okvirima

Za novu endoskopsku opremu uloženo 3,9 milijuna, za kardiologiju, 3,7 milijuna, anesteziju i reanimaciju 3,1 milijun kuna, za pedijatriju 3,9, milijuna i na odjelu oftalmologije 2,6 milijuna kuna. Sve će to, ističe ravnatelj  prim. dr.sc. Josip Samardžić, značajno skratiti i liste čekanja na dijagnostiku.

U provedbi projekta realizirana su 34 postupka javne nabave i sklopljeno 84 ugovora. Ovo je vrijednosno najveći projekt u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, nakon nove zgrade Poliklinike koja je koštala oko 32 milijuna kuna.

Više o samom projektu i njegovim benefitima rekao je ravnatelj OB „Dr. Josip Benčević" Josip Samardžić: „Ovako strogo strukturiranim i određenim projektom bili su nam postavljeni jasni indikatori kao cilj koji smo morali zadovoljiti. Ispunjavajući te indikatore, koji se odnose na povećanje broja dnevnih kirurgija u odnosu na klasične hospitalizacije, doprinosimo boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Pacijenti u takvom sustavu kraće borave u bolnici, manja je potreba za hospitalizacijom i analgeticima, brže se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima. Minimalno invazivnim i ubrzanim metodama omogućen je kvalitetniji i bolji život naših pacijenata." –kazao je Samardžić te te istaknuo prednosti koje će donijeti nova ulaganja:

„Nova oprema koju smo dobili, a za kojom smo itekako čeznuli, omogućit će nam pružanje zdravstvene zaštite po europskim standardima koju projekt „Kraći put do zdravlja" zahtijeva. Iako je teško u dahu nabrojati koju je svu opremu brodska bolnica dobila, mogu navesti kako smo projektom dobili dva nova rendgenska uređaja, novu aparaturu za vaskularnu kirurgiju, novu operacijsku salu - integralnu, za koju bih rekao da je vrh koplja suvremene medicine. Isto tako, u ovom periodu smo za jedanaest ili dvanaest odjela nabavili četrnaest ultrazvuka koji je u medicini postao nešto bez čega se ne može, kao što se prije četrdesetak godina nije moglo bez stetoskopa."- dodao je.

Realizacijom projekta Kraći put do zdravlja ostvarit će se velik pomak u podizanju standarda zdravstvene zaštite za brodsku Bolnicu, ali i cijele Brodsko-posavske županije.

U ime osnivača, Brodsko-posavske županije, završnoj konferenciji nazočio  je i zamjenik župana Damir Mrković koji nije krio zadovoljstvo ostvarenim te je najavio i nove projekte: „Planiramo  i izradu projektne dokumentacije u vrijednosti od milijun i pol kuna za izgradnju novog bloka Bolnice, tzv. „CEHIM", dakle Centar za hitni prijem i interventnu medicinu. Početkom iduće godine očekujemo i građevinsku dozvolu za još jednu novu zgradu unutar kruga Bolnice. To je nova zgrada hematološko – onkološke Bolnice i mikrobiologije koju će koristiti i brodska Bolnica i Zavod za javno zdravstvo." – kazao je zamjenik Mirković

„Pored jednog velikog projekta koji je, u principu, nacionalni, ulaganje u razvoj lučke infrastrukture u Slavonskom Brodu i projekta navodnjavanja „Orubica" ovo je jedan od najvećih projekata Brodsko-posavske županije." – kazala je direktorica razvojne agencije CTR, Mirela Brechelmacher

Foto BPŽ