SLAVONSKI ŠAMAC/PULA -- Ivica Ovničević policijski inspektor, naš Slavonac, iz Slavonskog Šamca, svojim je prirodnim talentom raskrinkao mnoge kriminalce, dokaz tome su mnoga priznanja i nagrade za odlično odrađen posao.

- Srce me vuče uvijek mojoj Slavoniji, mojem Slavonskom Šamcu i kada god obveze dozvoljavaju, put pod noge ka svojoj obiteljskoj kući u Slavonski Šamac, širokoj slavonskoj duši, i dragim ljudima u mojem kraju. Život je tako posložio kockice da sam već dugi niz godina u Puli, u kojoj sam ostvario policijsku dugogodišnju uspješnu karijeru, paralelno s umjetničkom koja je u zamahu, i kojoj se sve više posvećujem, - izjavio je uvodno za 035portal Ivica Ovničević.

Ivica Ovničević (52) već 29 godina olovkom i papirom otkriva pljačkaše, kriminalce i ubojice. Svoj talent je otkrio crtajući kolegi psa. Sat do dva potrebno mu je za dobar crtež.

Vjerno sam nacrtao psa kolegi iz policije. Jako mu se to svidjelo pa me nagovorio da crtam fotorobote koji predstavljaju počinitelje kaznenih djela. Nakon toga smo radii na jednom slučaju i počeo sam crtati što je žrtva opisivala. Počinitelja su pronašli.

Priča nam to Ivica Ovničević (52) iz Pule za 24sata,  umjetnik s policijskom karijerom.

Sat do dva mu treba za dobar crtež

Poznat je u Hrvatskoj, ali i šire kao “crtač fotorobota”. Zahvaljujući njegovim crtežima “pali” su mnogi kriminalci i prekršitelji.

- Nakon prvog psa kojeg sam nacrtao za kolegu, u kratko vrijeme imao sam više od 120 narudžbi za crtanje njihovih pasa. Čak sam imao i izložbu tih pasa koje sam crtao po ulici - otkriva nam Ovničević, koji je još kao dječak otkrio ljubav prema crtanju.

- Završio sam primijenjenu umetnost na odsjeku slikarstva u Sarajevu te Policijsku akademiju - rekao je Ivica.

Nakon “oživljavanja” kolegina psa na papiru, uslijedio je pravi policijski istraživački posao.

- Radili smo na jednom slučaju koji je uspješno okončan. Važno je slušati što žrtva ili svjedok događaja kaže. On se prisjeća opisa počinitelja, a ja počnem crtati. Riječ je o tzv. ‘brzom crtežu’, koji se zove tako zato što je važno što prije krenuti u akciju pronalaska počinitelja, kako bi se što prije riješilo to kazneno djelo - pojasnio je Ovničević.

Više o priči Ivice Ovničevića pročitajte klikom OVDJE

Izvor 24sata.hr
Foto Duško Marušić/Pixell