Ako je suditi po reakcijama učitelja na posljednju ponudu premijera Plenkovića, ali i raskolu koji se zbog nje stvorio među sindikatima, čini se da više ne postoji jedinstvo koje je obilježilo štrajk učitelja.

U ovim trenucima počinje možda i zadnji nastavak pregovora sindikata i vlade. Index je jutros prvi doznao da će vlada učiteljima definitivno ponuditi povećanje koeficijenata (što dosad nije bio slučaj), a potom su počele curiti neslužbene informacije da će im se rast koeficijenata nuditi sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Razgovarali smo s učiteljima koji su nam komentirali ovu informaciju, kao i to da je vlada odbila podići koeficijente nenastavnom osoblju kojem bi plaća trebala rasti kroz povećanje dodataka, piše Index.hr 

Sindikati se posvađali zbog (ne)održavanja referenduma o zadnjoj vladinoj ponudi

Mišljenja učitelja oko toga trebaju li sindikati prihvatiti ovu ponudu su podijeljena, baš kao što su podijeljeni i sami sindikati oko toga treba li članove sindikata pitati o tome što oni misle. Vilim Ribić je izjavio kako oni neće dati novu ponudu vlade na referendum, dok je Željko Stipić, predsjednik Sindikata preporod, za Index rekao da će oni svoje članove svakako pitati.

"Mi smo jedini sindikat koji je uvijek, o svim odlukama, pitao svoje članstvo. Uvijek smo provodili referendum, tako ćemo i sad", rekao nam je Stipić.

Jučer su sastanci i pregovori trajali od 15 do 22 sata. Branimir Mihalinec tada je novinarima samo kratko kazao kako im treba još malo vremena. Od dobro upućenog izvora doznajemo kako će premijer Andrej Plenković učiteljima koji štrajkaju ponuditi povećanje koeficijenata. N1 neslužbeno doznaje da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

"Danas smo zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima", rekao je Mihalinec nakon jučerašnjeg sastanka.

Izvor Index.hr 
Foto Ivica Janković