Nekada se Osijek vezao uz Dravu, tamburicu, “lega” sleng i navijačku skupinu Kohorta, dok je danas postao pojam za pustoš i iseljavanje stanovništva.

Alarmantno stanje s mladima koji napuštaju, kako bi se nekada reklo Mursu, poznato je svakom građaninu Hrvatske pa se ponekad čini da Osijek postaje grad duhova. Prema prošlogodišnjem izračunu Glasa Slavonije, u Osijeku je u 2018. živjelo 97.000 stanovnika, što znači da je u pet godina ostao bez otprilike 10.000 stanovnika, odnosno njih 10 posto.

Iako podaci o iseljavanju iz Hrvatske nisu optimistični niti za ostatak Hrvatske, čini se kako je u Osijeku ipak specifičnija situacija. Najnoviji podaci iz 2019. koje je objavio Jutarnji list kažu da je Hrvatska u razdoblju od pet godina zbog iseljavanja ostala za 2,4% manje stavnovnika nego što ih je imala 2013. Podaci za velike gradove također zabrinjavaju jer je broj onih koji su se odselili i dalje veći od broja osoba koje su se doselile. Istovremeno, u Hrvatsku se prošle godine doselilo 88.000 stanovnika dok ju je istovremeno napustilo 189.000.

Baš zato što se svakodnevno u javnosti pojavljuju apeli demografa i priče mladih koji su iselili iz Osijeka u Irsku ili Njemačku, otišli smo u Osijek i provjerili jesu li ulice uistinu prazne, a trgovine zatvorene i što Osječani misle i rade za vrijeme najvećeg iseljavanja iz grada na Dravi.

Više pročitajte klikom OVDJE
Izvor/Foto Net.hr