Srbija je u proteklih pet godina prešla Hrvatsku po proračunskoj potrošnji za vojsku, a nove probleme MORH-u zadaje i NATO sa svoja dva cilja koja mora ispuniti

U proteklih pet godina vojni proračun Hrvatske narastao je za 17 posto, dok su naši istočni susjedi, Srbi, svoja izdvajanja za vojsku podigli za 90 posto. Primicanje potrošnje srbijanskog ministarstva obrane MORH-ovim ciframa, bilo je zamijećeno već 2017. kad je Srbija potrošila 32 milijuna eura manje od Hrvatske. No, sljedeće se godine već dogodio zaokret, pa je MORH, s 587 potrošenih milijuna eura ostao na razinama prethodnih godina, dok su srbijanski izdaci a vojsku narasli na 725 milijuna eura. I u ovoj godini Hrvatska kaska za Srbijom po vojnim izdvajanjima, pa je srpski vojni proračun tako na 877 milijuna eura, što je čak 230 milijuna više od hrvatskog, javlja Večernji.

Zbog svog sporog rasta u vojnim izdvajanjima, Hrvatska je ranije dobila “packe” od NATO-a i SAD-a, koji traže da se država približi kolektivnoj obvezi izdvajanja dva posto BDP-a za vojsku. Ove je godine od strožih kritika i sankcija Hrvatsku spasio računovodstveni manevar MORH-a, kojim su u izdatke ubačene i vojne mirovine, pa su izdvajanja porasla s 1,3 na 1,75 posto BDP-a. No, rebalansom proračuna je utvrđeno da MORH nije uspio potrošiti planirana sredstva, pa je Hrvatska po izdvajanjima pala na 1,68 posto BDP-a.