OŠ Hugo Badalić započela je s ostvarivanjem svog novog projekta iz programa Erasmus +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Projekt se zove "Jestivi laboratorij: prevodimo recepte na jezik kemije," cilj mu je povećati kompetencije učenika i učitelja za kreativniju i uspješniju nastavu iz STEM područja, a započeli smo ga mobilnostima za učenike i nastavnike. Otputovali smo u Estoniju!
Za mobilnost je odabrano sedmero učenika sedmih i osmih razreda. U pratnji ravnateljice i tri učiteljice zaputili su se 2. prosinca u Kiviõli, gradić na krajnjem istoku Estonije, u pokrajini Ida-Viru, dvadesetak kilometara od Finskog zaljeva i blizu ruske granice, gdje nas je dočekala koordinatorica projekta Tiina Kilumets, učiteljica povijesti u školi Kiviõli I keskkool, objedinjenoj školi za učenike od 1. do 12. razreda. Tamo smo po prvi put susreli naše partnere, skupine učenika i učitelja iz Zonguldaka u Turskoj i Botosanija u Rumunjskoj, kao i domaćine, koji su nam pripremili zanimljive i inspirativne projektne aktivnosti te program upoznavanja s estonskom nacionalnom i lokalnom kulturnom baštinom i svakodnevnim životom.
Učenici su obišli veliku, lijepu i za naše pojmove uistinu raskošno opremljenu školu estonskih domaćina, igrali zanimljive igre, u nekoliko nacionalno izmiješanih skupina pisali popise nacionalnih jela i njihovih sastojaka, kuhali i kušali jela prema zanimljivim receptima te imenovali i tumačili procese koji su se tijekom pripreme odvijali, predstavljali nacionalnu kuhinju svojim novim prijateljima i izvodili pokuse s hranom -- od fermentacije povrća do pravljenja maslaca -- u zanimljivim radionicama pod vodstvom učitelja kemije Kristjana Leppa i Tormi Kotkas, doktorandice Sveučilišta u Tartuu, stručnjakinje za metodiku nastave predmeta iz STEM područja.
Svi smo skupa posjetili ured općinskog načelnika, obalu Finskog zaljeva, bivši zabranjeni grad Sillamäe, impresivan muzej rudarstva u obližnjem mjestu Kohtla-Nomme, grad Narvu na samoj granici s Rusijom, nevladinu udrugu Mondo, gdje su učili o pravednoj trgovini hranom, La Muu, malu tvornicu sladoleda proizvedenog od isključivo ekološki uzgojenih sastojaka, i prelijepu srednjovjekovnu jezgru Talina, glavnoga grada Estonije.
Tijekom dvogodišnjeg projekta posjetit će i partnere u Rumunjskoj i Turskoj, a u svibnju 2020. će biti domaćini posljednje projektne aktivnosti.