Prošle su subote u Maloj vijećnici Grada Đakova izmjenjivala vjenčanja jednog mladog para za drugim. U Maloj su vijećnici održana čak četiri vjenčanja što Đakovo ne pamti već dugi niz godina, a riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i (bolji, bolje plaćeni) posao potražili u inozemstvu, najčešće u Njemačkoj i Irskoj, a u zavičaj su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali, piše Glas Slavonije.

Svježe vjenčani mladi parovi otkrili su da je život samca u Njemačkoj poprilično skup te da su se odlučili formalno vjenčati kako bi si u financijskom smislu olakšali život. Neki parovi svoj brak formaliziraju i prije odlaska.

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, "prvu grupu", dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj", otkriva Glasu Slavonije jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko vjenčanje".

Brzinskom su vjenčanju prisustvovali samo roditelji mlade i mladoženje te kumovi.

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura ", dodaje majka muškarca koji sa svojom suprugom živi i radi u okolici Pforzheima.