Google je nedavno predstavio novi izgled i nove opcije Gmaila koji su dostupni svim korisnicima najpopularnijeg mail servisa na svijetu. Prilikom najave ovih promjena, ekipa iz Googlea najavila je i neke novitete koji nisu odmah stupili na snagu, piše zimo.dnevnik.hr.

Jedan od tih noviteta koji je Google najavio, ali nije bio dostupan odmah s novim dizajnom Gmaila jest izvanmrežno korištenje ovog mail servisa, odnosno pristup mailovima dok su korisnici offline. Iako iz Googlea nisu službeno obavijestili korisnike kako im je dostupan ovaj novitet, uoči početka Google I/O konferencije IT mediji objavili su kako je korisnicima napokon dostupna i ova mogućnost.

Kako bi aktivirali ovu opciju, potrebno je ići na opcije, odnosno kliknuti na kotačić u gornjem desnom dijelu ekrana te u izborniku koji se pojavi odabrati postavke. Tu će se otvoriti brojne opcije upravljanja Gmailom na koje smo godinama navikli, no u gornjem desnom kutu sada se pojavila i još jedna opcija – izvanmrežno. 

Nakon što se klikne na tu opciju potrebno je kliknuti, odnosno staviti kvačicu na omogućavanje izvanmrežne pošte i odabrati postavke sinkronizacije. Korisnici se mogu odlučiti na spremanje pošte u razdoblju od 7, 30 i 90 dana, a dostupna je mogućnost i spremanja privitaka kako bi i oni bili dostupni prilikom offline pregleda e-pošte.

Više nije potrebna posebna ekstenzija za Chrome

Još jedna opcija koju je potrebno odabrati prije nego kliknete "spremi promjene" je što će biti s pohranjenim mailovima nakon odjave s Googleovog računa. Podaci spremljeni na računalu mogu se zadržati, odnosno neće se izbrisati pri odjavi računa ili promjeni lozinke ili korisnici mogu označiti opciju brisanja izvanmrežnih podataka s računala pa će biti potrebno ponovno sinkronizirati mailove s računalom, a ta sinkronizacija, upozoravaju iz Googlea, može potrajati.

Kada je aktivirana offline pregledavanje mailova korisnici mogu i pisati mailove koji se pohranjuju u odlaznoj pošti i, pri ponovnom povezivanju s internetom, odmah se šalju primateljima.

Korisnici su i prije imali mogućnost pohrane i pristupu mailovima bez mreže, ali za to je bila potrebna posebna ekstenzija za Chrome (izvanmrežni Gmail), a sada je offline Gmail dostupan bez preuzimanja posebne ekstenzije, no i dalje je dostupan samo korisnicima Chromea, a prije prekida veze s internetom potrebno je otvoriti Gmail u Chromeu tako da Gmail već bude učitan.

Izvor: Computer World