Danas se održava najmasovnija svjetska utrka Wings for life. Zbog izvanredne situacije izazvane koronavirusom, sve svjetske (wings for life) utrke su otkazane i trčat će se isključivo preko aplikacije, tko gdje stigne, a start je u 13:00 sati. Hrvatska utrka Wings for life, održava se u Zadru i najmasovnija je u našoj zemlji. Prošle godine nastupilo je čak 9000 trkačica i trkača. Brojne Brođanke i Brođani, okupljeni oko Ultramaraton kluba Mazator ili u vlastitom aranžmanu, putovali su u Zadar kako bi sudjelovali u ovom nezaboravnom trkačkom spektaklu. Prošlogodišnja pobjednica hrvatske utrke, bila je naša Brođanka Ines Jozić, članica Ultramaraton kluba Mazator, koja je istrčala nevjerojatnih 49 kilometara, što ju je svrstalo na 6. mjesto u svjetskom poretku.


Danas se trči utrka Wings for life, prošle godine si slavila u Zadru. Uspomene su sigurno sjajne?

Uspomene su sjajne, bio je to divan dan u Zadru, 9000 trkača, ekipa oko mene više nego sjajna i fotograf koji nas je neprekidno fotkao. Baš sam uživala. U Zadru su se stvorile uspomene za cijeli život. 

Pobjednik/ca bira gdje će trčati sljedeće godine, gdje si trebala trčati ove godine?

Trebala sam ići u Cambridge, i jako sam se radovala tome, ali ova situacija svima nama izazvala je to da kaķo kažu "ostani doma". Pa eto me u Slavonskom Brodu i dalje.

Odgađa li se to pravo na zbor utrke na sljedeću godinu?

Iskreno još neznam, bilo bi uredu da omoguće našu nagradu za sljedeću godinu, jer bih to voljela.

Klupskih treninga nema, sigurno treniraš individualno?

Kako da kažem, sad zadnja dva mjeseca slabo treniram, malo mi se zdravlje narušilo, i nije baš neka forma, ali evo uskoro krećem i napadam nove kilometre, s ponovnim upalama i nadam se što bržem povratku, ali ja sam sretna samo da trčim, pa makar i bila spora.

Utrka nema, gdje ćeš trčati na jesen?

Prvi cilj je 100 milja Istre, trail je moja radost i osjećam se najsretnijom kada trčim šumskim čarobnim putevima, sve miriše na svježinu i moja luda glava se dodatno odmori.

Sezona je dobrim dijelom propala, ali očekuješ li nešto od jeseni?

Očekujem samo zdravlja, da se ne ponove ovakve situacije i da smo mi jači od svega što nas pokušava spriječiti.

Olimpijske igre su pomaknute na 2021., hoće li olimpijska norma u maratonu postati novi cilj?

Nikad nisam rekla da mi je to cilj, uvijek nekako stanem i kao da mislim da nisam dovoljno dobra i povremeno shvatim da mnogima se divim, a sebi ne. Moram poraditi na jačanju svoga samopouzdanja.

Poruka za sve trkače koji će danas trčati Wingse, na žalost samo preko aplikacije?

Svim trkačima želim da budu i dalje u svojim tenisicama, i ganjaju nove rute i kilometre, naša druženja će uskoro ponovno početi i češće ćemo uživati skupa. Utrke su naš gušt i odmor od svega. I naravno, otrčite svi koji možete danas koliko god metara, kilometara, jer bitno je sudjelovati u ovoj svjetskoj poznatoj utrci.
Pozdrav najveći šalje vam vaša trkačica Ines.

Foto: Foto: Tomislav Moze/Red Bull Content Pool