PETAR BAŠIĆ - Koristim prigodu početka priprema za nastavak proljetne sezone 2019/2020. u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi istok kako bih podnio privremeno izvješće o glavnim prihodima i rashodima kluba i problemima i prilikama u mojem mandatu, jer sam obećao transparentnost prema javnosti, fair play u odnosima prema igračima i suradnicima i to nastojim održati.

Međutim, na kraju ovoga teksta bih htio postaviti i neka pitanja Brođanima i Brođankama, tvrtkama, političarima i sportskoj javnosti i novinarima, o tome kako naprijed i može li se smisleno, s ovom razinom institucionalne i gospodarske podrške svih u Slavonskom Brodu, pothranjivati nade u povratak Marsonije u slavnu prošlost, pa čak i dane kada smo bili u prvoligaškom društvu…

Financijsko izvješće 2. svibnja 2019 do 2. siječnja 2020.
Glavno pitanje svih pitanja je novac. Umjesto demantiranja legendi i mitova o „milijunima koje Marsoniji daje grad i županija“ i „curenju novca za privatne svrhe“ dajem na uvid samo sve brojke koje neumoljivo govore drugačije:

Prihodi (svibanj-prosinac)
prihodi od transfera                 100.000
pozajmica građanin P.              62.300
donacija poduzeće B.P.           59.000
županijski savez udruga          56.500
pozajmica poduzeće SB          50.000
pozajmica poduzeće SB           50.000
ulaznice                                    35.400
gradski savez udruga (režije)   27.000
pozajmica građanin D.              24.500
sitne donacije građana (piće)    17.800
donacija poduzeće P.                10.000
donacija poduzeće SB              10.000
donacija poduzeće T.                 9.300
pozajmica poduzeće SB           10.000
donacija poduzeće N.                6.000
donacija poduzeće LJ.              6.000
ostali nespomenuti prihodi       12.000
Ukupno                                    545.800

Rashodi (svibanj-prosinac) stipendije i prijevoz igračima, trenerima i juniorima
- (5 mjeseci rada plus dio dugova)         290.600    
režije (voda, plin, telefoni, struja…)        81.300
porezi i doprinosi                                    64.100
troškovi prijevoza                                    31.300
suci i delegati, organizacija utakmica      27.900
premije igračima                                      21.100
hrana i reprezentacija                             19.800
uređenje terena                                      14.900
troškovi najma i knjigovodstva                14.700
sredstva za čišćenje i sitni inventar         11.200
tisak, promidžba…                                   8.300
medicinske i ostale usluge                       5.200
Ukupno:                                                 590.400

Nakon ovoga privremenoga izvještajnoga razdoblja od 8 mjeseci mojega mandata još smo uspjeli zatvoriti potraživanja naših dobavljača za režije (vodu i plin – gradska poduzeća) cesijom od nepunih 40.000 kuna s gradskom zajednicom sportova i na tome se zahvaljujem Gradu Slavonskom Brodu.

Ovo privremeno izvješće navelo je glavne prihode i rashode, sa zaokruženim iznosima, samo kako bi građani mogli vidjeti osnove poslovanja. Naravno, knjigovodstvo vodimo u skladu s međunarodnim računovodstvenim propisima i zakonima u lipu i sa svim računima i drugom dokumentacijom, što je i meni u interesu jer sam jedina ovlaštena (i odgovorna!) osoba za potpisivanje plaćanja preko žiro računa, preko kojega sam inzistirao da idu sva plaćanja.

Godišnje izvješće za cijelu 2019. bit će napravljeno u zakonskom roku do kraja veljače, ali prema privremenim podacima mogu najaviti da će ukupni proračun kluba u 2019. biti ostvaren na razini od oko 930.000 kuna prihoda i rashoda, od čega se oko 150.000 kuna odnosi na plaćanje dugovanja iz prošlih godina.

Za što je isplaćen novac?

Racionalizacija poslovanja provedena je na svim razinama. U klubu su zaposlene 3 osobe s nepunim radnim vremenom, pa je ukupni mjesečni fond redovitih plaća u visini 2 zakonska minimalna osobna dohotka. Plaće, to jest neoporezive naknade igračima isplaćivane su u razumnim iznosima u skladu s rangom natjecanja i doprinosom pojedinaca rezultatu, i kreću se od 1000 do 3000 kuna mjesečno, uz plaćene stvarne troškove prijevoza. Ukupan fond za igrače i trenera je oko 60.000 kuna mjesečno (pet mjeseci polusezone). Uveo sam kao oblik poticaja i zahvalnosti i simboličnu mjesečnu stipendijsku naknadu našim juniorima koji treniraju s prvom seniorskom momčadi, a dio ih je i u aktivnoj ulozi u sastavu za utakmice. Isplaćene su i tri nagrade (premije) svim igračima koji su sudjelovali u ciklusima nagrada za iznimno dobre rezultate zbog kojih smo nakon više godina osvojili naslov jesenskih prvaka 3. HNL istok, čak kao (do posljednjega kola) jedina neporažena momčad.
Porezni dug koji je bio oko 43.000 kuna (iz 2017. i 2018. godine) otplaćen je u cijelosti, a pokrivena su i tekuća zaduženja, pa dugovanja prema Ministarstvu financija su točno 0 kuna.

Dugovanja igračima (među kojima su bili i neki bivši igrači) koja su iznosila oko 79.500 kuna smanjena su na 31.000 kuna.
Ukupna dugovanja dobavljačima (od kojih neka i iz prethodnih godina) su smanjena s oko 163.000 na oko 49.000 kuna od čega nisu sva niti dospjela. U to nije ubrojen dug po ugovoru za montažu novoga video semafora 4 puta 3 metra od 55.000 kuna, jer rate još nisu dospjele.

Dugovanja za naknade sucima i delegatima (iz prošle sezone) koja su iznosila oko 21.000 kuna smanjena su na 3.000, a tekuće troškove sucima i drugim službenim osobama za domaće utakmice smatram, zbog odnosa kluba prema službenim osobama i obrnuto, prvim prioritetom isplate nakon naknada igračima, pa su nakon toga plaćani u najkraćem roku nakon odigrane utakmice.

Koliki dio troškova Marsoniji pokrivaju javna sredstva?

Primijetite da je od ukupnih prihoda gotovo polovica u obliku pozajmica! Premda cijenim dobru volju pojedinaca i poduzeća koja nam pomažu u likvidnosti, pozajmice se moraju i vratiti. Postavlja se pitanje zašto ni sada, kad je klub ostvario naslov jesenskih prvaka i ima realne šanse ostvariti plasman u toliko željenu 2. HNL nema interesa za stabilnim i dugotrajnim sponzorskim ugovorima?

Također naglašavam: od godišnjeg proračuna od ukupno 900.000 kuna samo 94.000 dolaze iz županijskih donacija i potpora te 50.000 iz gradskih javnih izvora. Ukupni prihodi iz javnih izvora su 144.000 kuna godišnje, što čini oko 15% troškova.
Samo za usporedbu, samo režije (struja, voda, plin, telefon, pranje dresova, gorivo i održavanje terena) na Stadionu kraj Save iznose oko 160.000 kuna, bez troškova plaće domara i oružara, većih radova na terenu, prijevoza na utakmice i troškova održavanja utakmica (suci, delegati, osiguranje, liječnik…).

Naši konkurenti u ligi većinom nemaju problema s kojima se susreće NK Marsonia.

Od klubova za koje znamo a natječu se u našem rangu, od znatno siromašnijih jedinica lokalne uprave i samouprave naši konkurenti dobivaju iz javnih izvora znatna sredstva: oko 350.000 kuna (više od 50% proračuna kluba) izdvajaju Oriovac i Nova Gradiška, oko 480.000 kuna (70% potrebnih sredstava) Županja, oko 600.000 kuna (80% troškova) Požega (koja usput dodatno ima pokrivene i sve troškove prijevoza, održavanja terena i opreme, uključujući zaposlenike), i po blizu milijun kuna Kutjevo i najveći konkurent Belišće (vjerojatno cijeli proračun)…

Licenciranje stadiona i financijske potrebe za Drugu ligu

Ukoliko ostanemo na prvom mjestu želimo nastupiti najesen u drugom rangu hrvatskoga nogometa. Za to trebamo ispuniti uvjete za dobivanje licence.

Naš matični Stadion kraj Save, u vlasništvu Grada Slavonskoga Broda, trenutno ispunjava uvjete kako slijedi:
1. sportski kriteriji – klub ispunjava svih 10 od 10 kriterija (registracije igrača, kvaliteta stručnoga kadra – trenera, pomoćnog trenera, trenera vratara, praksu rasne jednakosti, medicinski uvjeti, sudačka pitanja, razvoj mlađih uzrasta kroz suradnju sa školom nogometa itd.)
2. infrastrukturni kriteriji – klub ispunjava 52 od 60 kriterija (glavni problem koji zahtijeva značajna ulaganja je nedostatak 4 svlačionice, svlačionice za ženske suce, prostorija za delegata, sanitarnih čvorova te press kluba i kluba/prostorije za osiguranje, doping kontrole, te 1000 natkrivenih sjedala – imamo 650) – dio ovih uvjeta može se ispuniti privremenom registracijom stadiona Željezničara na Livadi
3. administrativni kriteriji – klub ispunjava 15 od 19 kriterija (osim ugovorno zaposlenih glavnoga direktora, sportskoga direktora, voditelja škole te na puno vrijeme zaposlenoga trenera – samo ova HNS-ovim pravilnikom zahtijevana zapošljavanja bi povećala proračun za najmanje 50% dosadašnjega u bruto iznosu! Ovaj problem ne može se riješiti bez čvrstoga jamstva za pokriće sredstava)
4. pravni kriteriji – klub ispunjava sva 4 od 4 kriterija
5. financijski kriteriji – klub ispunjava svih 7 od 7 kriterija (vođenje detaljnoga knjigovodstva, nepostojanje ugovornih dugova prema igračima, drugim klubovima i poreza i doprinosa – s tim da mora kao posljednji kriterij dostaviti obvezu da će zadržati ispunjene sve financijske uvjete do kraja sezone za koju se licencira (2020/2021) što uključuje pronalaženje čvrste financijske konstrukcije za zapošljavanje kadra pod stavkom 3.)

Napominjem da je sadašnji proračun od oko 900.000 kuna jedva polovica proračuna koji bi Marsoniji trebao samo za opstanak u 2. HNL. Hladni pogon bi koštao oko 750.000 kuna (režije oko 300.000 i 450.000 zaposleni koje zahtijeva pravilnik HNS-a) a igrački fond bi se trebao povećati s oko 600.000 na najmanje milijun kuna (ili više, ako se želi igrati ozbiljan nogomet i izboriti opstanak u 2. HNL a ne samo igrati jednu sezonu).

Demokratizacija kluba i/ili druge opcije preustroja

Postoji nekoliko modela stabilnoga financiranja koje bih htio ovdje nabrojiti:
1. gradski klub – s obzirom da je grad vlasnik stadiona i ima planove graditi ga do kraja (u što se ulažu ogromna sredstva – ima li svrhe potrošiti 70 milijuna kuna u stadion za 3. ligu?) a režije bi morao plaćati i da Marsonije uopće ne bude, gradsko vijeće može podržati zakoniti projekt izgradnje najboljega kluba i ulaska u 1. ligu, recimo radi promoviranja grada
Ova opcija bi zahtijevala ozbiljnu političku odluku gradonačelnika, barem milijun kuna godišnje (kao što daju Požega, Kutjevo, Belišće…pa i Vinkovci npr.) dok igramo u trećoj ligi, tri milijuna u drugoj i na primjer pet ili više u prvoj.
2. sponzorska skupština i izvršni odbor – sastaviti upravne organe kluba samo od osoba koje donose novac kao potporu klubu
Recimo 25 članova skupštine koji bi donosili po tri tisuće kuna mjesečno (svejedno bi li dali „od sebe“ ili bi pronašli takvoga sponzora u obliku tvrtke) i 11 članova izvršnoga odbora po barem 5 tisuća mjesečno. Do sada jedina tvrtka koja tako pomaže je „Brodska Posavina“ sa fiksnih ugovornih 7.000 kuna mjesečno.
Ovaj model bi donosio stabilno poslovanje na nivou 1.5 milijuna kuna godišnje u ovoj ligi ili sa sponzorima i masovnijom posjetom gledatelja 3-4 milijuna za stabilno igranje u drugoj ligi
3. demokratizacija kluba – tri do četiri tisuće građana koji bi platili godišnju članarinu od 400-500 kuna
Jedan čovjek, jedan glas. Najdemokratskiji oblik biranja vodstva, ali i najteži za ostvariti. Podsjećam, prodano je 27 godišnjih ulaznica! A za ovaj model bi trebalo biti barem stotinu puta više…
4. dioničko društvo – primjerice 5.000 ili 10.000 dionica po 1000 kuna.

Kapitalizam je. Emitirati dionice sportskog d.d.-a pa mogu i mali navijači kupiti po jednu, a mogu i veliki poduzetnici ili lokalna samouprava kupiti za milijun ili dva. Pravno najčišći oblik koji bi samo od temeljnog kapitala omogućio ulazak u Prvu HNL (dvije lake godine pokrivanja troškova u drugoj ligi, a dalje kako bude, nije više na građanima da ocjenjuju već na dioničarima).

Svaki od modela i drugih prijedloga je jednako moguć (ili nemoguć) ovisno o građanima i tvrtkama koje su zainteresirane (ili nisu) za projekt „NK Marsonia u 2. HNL“ (ili više).

Želim samo naglasiti da jamčim kao jedina odgovorna osoba kluba u ovom trenutku, da će sve biti transparentno, javno, preko računa i uz (objavljene) ugovore. Nitko nije suvišan, nikoga ne treba gurati unutra niti van, ali nitko nije ni nezamjenjiv, neka svatko pomogne koliko i kako može i želi. Moje mjesto izvršnoga predsjednika kluba je na raspolaganju skupštini u svakom trenutku ako se pojavi bilo kakav ozbiljan investitor koji želi svoje ljude. Nitko ne smije imati nikakav bitan financijski interes već svi koji žele mogu pomoći koliko mogu i samo tako klub će napredovati a ne stajati na mjestu.

Vrijeme brzo prolazi i treba se konačno odlučiti za jedan model. Bilo koji.

Ovo je moj ozbiljan i posljednji apel svima koji mogu i žele pomoći, jer inače ne mogu i ne bih trebao nastaviti ovako jer ne želim raditi nešto u što se svi deklarativno kunu, a zapravo nema stvarne želje za potporom.


Kolika je stvarna razina podrške i želi li Slavonski Brod „Marsu u 2. HNL“?

Tijekom ovih 8 mjeseci susreo sam na stotine Brođana koji su me pitali „Želite li vi ući u 2. ligu?“. Naravno da želimo! „Natječemo se u 3. HNL“, a svrha natjecanja je pobjeda i plasman u viši rang, a ne odigravanje prijateljskih utakmica. Sreo sam i stotine ljudi koji su me uvjeravali „da grad koji je šesti/sedmi u Hrvatskoj mora imati prvoligaša ili barem stabilnoga drugoligaša“, a na protupitanje kada su zadnji put bili na utakmici rekli su da nisu bili nekoliko godina? Kod prodaje ulaznica za domaće utakmice javlja se i meni zanimljiv fenomen da oko pola gledatelja prisutnih na stadionu ne želi platiti ulaznicu od simboličnih 20 kuna, kolika je cijena i kod županijskih drugoligaša, tri ranga natjecanja ispod našega. Godišnje ulaznice za sve domaće utakmice po cijeni od 250 kuna (samo 12.80 kuna za jednu utakmicu!) kupilo je čak 27 (dvadeset i sedam!) osoba…
Zahvaljujem našim divnim navijačima iz Legije koji nas bodre kod kuće a sve više i na gostovanjima. Zahvaljujem i svima onima koji su bili ključni 12. igrač na domaćim utakmicama, i podsjećam na atmosferu u posljednjoj minuti derbija sa Slavonijom kada je cijeli stadion, oko 900 prisutnih (446 ulaznica!?), skandirao Marsi i eksplodirao kod pobjedonosnoga gola u zadnjim trenucima.

Molim ipak da se građani i poduzetnici koji mogu, te bivši igrači i gradska uprava svakako, priključe priči o povratku Marsonije tamo gdje svi misle da pripadamo. Ali djelima, a ne riječju i nadanjima.

Ukoliko želite donirati sredstva ili se uključiti u rad tijela kluba svi ste dobrodošli. Ovo nije klub pojedinca već cijeloga grada, ili ga neće ni biti, jer nijedna „opcija“ o kojima se toliko zaplotnjački priča, sigurno ne može sama. Sve pomoći i donacije u novcu možete dati ISKLJUČIVO na žiro račun kluba (IBAN: HR5741240031170005361 kod Kent banke) i uz sklapanje ugovora (koji poduzetnicima usput donosi i nezanemarivu poreznu olakšicu kod plaćanja poreza na dobit).

Možete kontaktirati klub u svakom trenutku na e-mail marsonia.nk@gmail.com ili na stadionu svako poslijepodne radnim danom u vrijeme treninga ili preko mene osobno.

Navijači mogu donirati sredstva na isti račun (obavezno pod imenom i prezimenom, nikako anonimno), a možete i pomoći kupnjom poster-kalendara za 30 kuna, navijačkoga šala za 80 kuna, kupnjom godišnje ulaznice od 250 kuna ili barem dođite na stadion, platite ulaznicu i podržite dečke u onome što oni mogu napraviti nakon skoro desetljeća: ulazak u 2. HNL… Ako to želite, naravno.

Šteta bi bilo ne iskoristiti ovaj fenomenalan timski duh kakav nije viđen godinama, i iznimno dobre rezultate zbog kojih smo nakon više godina osvojili naslov jesenskih prvaka 3. HNL istok, čak kao (do posljednjega kola) jedina neporažena momčad u svih 7 liga u organizaciji HNS-a.