Do nedavno je zvučalo kao znanstvena fantastika, ali zahvaljujući našem Savezu, klubu, gradu i inicijatoru cijelog ovog projekta Marku Lipovcu, Slavonski Brod će biti kandidiran za Europsko prvenstvo u kajaku u disciplini maraton.

Zvuči nevjerovatno da bi nakon gradova domaćina u naredne tri godine: Silkeborg (Danska), Budimpešta (Mađarska) i Moskva (Rusija) 2023. godine domaćin mogao biti Slavonski Brod!

Tehnička inspekcija je u našem gradu boravila tri dana, a predvodili su ju predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza g. Marko Čurković, tajnik Europske kajakaške asocijacije g. Branko Lovrić i jedan od glavnih zaduženih za tehničku inspekciju g. Ruud Heijselaar iz Nizozemske. Upravo o g. Heijselaaru će ovisiti i konačna odluka.

Ruud Heijselaar nije krio oduševljenje viđenim. Naime delegacija koju je on predvodio je obišla brodom lučke kapetanije kompletnu regatnu stazu (rijeka Sava), uvjete na samoj stazi kao i one oko iste, malo gradsko kupalište koje će biti centar događanja, dio brodskih hotela i pansiona, novi kajakaški dom, sportsku dvoranu Vijuš, stadion uz Savu te gradske bazene i neprestano je ponavljao kako je očaran viđenim.

Prenosimo i izjavu g. Heijselaara: "Obišao sam jako puno gradova diljem Europe i svijeta i zaista je Slavonski Brod jedinstven. Očaran sam činjenicom da je gotovo sav sportski sadržaj na jednom mjestu, grad je prelijep, a hoteli koje smo danas obišli su lijepo uređeni. Zapravo ne vidim niti jednu prepreku u dobivanju domaćinstva za Europsko prvenstvo...". Imamo i njegovo obećanje kako će sve svoje bilješke i fotografije koje je načinio proteklih dana prenijeti samom vrhu Europske kajakaške asocijacije kako bi se i oni uvjerili da Brod ima sve potrebne uvjete.

Dobivanjem domaćinstva ovog velikog sportskog natjecanja opća korist bi bila nemjerljiva! Naime samo natjecanje okupi čak 30 europskih država sa oko 500 sportaša. Natjecanje traje 7 dana, a live stream prate sve države diljem europe i svijeta što bi bila sjajna reklama za naš grad. Ako uzmemo u obzir da bi pojedine reprezentacije ranije došle na pripreme, onda možemo zaključiti kako bi organizacija jednog ovako velikog natjecanja osim promocije kajaka i sporta uopće, donijela i zaradu brodskim hotelima, trgovinama te drugim uslužnim djelatnostima.

Došlo je napokon vrijeme da sve sportske objekte koje je grad izgradio počnemo koristiti na najbolji mogući način.

Izvor: KKK Olimpik