Nenošenje maski će se kažnjavati, kaže Stožer, ali ne zna od kada ni koliko će nas ta nedisciplina koštati. Nosimo li maske provjeravat će inspektori civilne zaštite, državnog inspektorata i policija koji će, kaže potpredsjednik Vlade, sada biti vidljiviji, piše RTL.

"Tu prije svega mislim na trgovačke centre, na šoping centre, već smo imali preliminarne razgovore s nekim ogovornim osobama u nekim od tih centara, znači već jučer se krenulo s tim razgovorima", kazao je načenik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Treba najprije izmijeniti zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a radna skupina za to, već se sastala. Izmjene bi se mogle donijeti po hitnoj proceduri, no i u tom ih slučaju treba potvrditi Sabor što znači da kazni nema sigurno do sredine sljedećeg tjedna.

"To bi bile kazne koje bi po mom sudu trebale biti mandatne, a to znači da se izriču na licu mjesta. U redu je da ljudi znaju, i bit će sigurno sankcije, ali ja ne mogu sada biti konkretan, pa da me onda radna skupina ili Vlada ili netko demantira", izjavio je Božinović. 

Slovenci i Talijani neodgovoran luksuz plaćaju skupo; više od 3000 kuna, Srbi 320 kuna, u BiH se za to plaća 400 kuna, dok su u Francuskoj i Njemačkoj kazne nešto više od 1000 kuna.

S 15-postotnim rastom oboljelih u tjedan dana, incidencija nam je jedna od triju najgorih u Europi, no Stožer prati trendove i nema projekciju koliki broj oboljelih na 100.000 građana treba biti kako bi ublažili mjere.  

"Ako ćemo imati silazni trend oboljelih, hospitaliziranih, onda možemo govoriti o popuštanju mjera 21. prosinca, dakle četiri tjedna od njihova donošenja", poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Pokažu li se mjere učinkovitima, a time se i dogodi famozni silazni trend oboljelih, možda još i budemo imali Božić na kakav smo naviknuli.