Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, obratio se medijima i komentirao kako se o hrvatskom kvalifikacijskom okviru digla određena javna polemika, piše HRT.

- Zna se da je Ustavni sud odredio da se određene izmjene naprave u tom Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. To smo u principu napravili. Draft je gotov što se tiče ministarstva, nakon čitanja uputit ćemo ga u Ured za zakonodavstvo Vlade, nakon čega ide u predviđenoj proceduri u javnu raspravu te ide prema ministarstvima koja daju suglasnost. Onda ide prema Vladi, te prema Hrvatskom saboru. Tražit ćemo hitan postupak kako bi se čitav postupak mogao okončati do kraja ove kalendarske godine, rekao je Fuchs.

Radovan Fuchs je istaknuo kako je obrazovni sustav stabilan te da se vrtići uglavnom zatvaraju zbog osoblja, a manje zbog djece. Osvrnuo se i na stanje u školama i online nastavi.

- Dokle smatramo da je situacija u školama u redu u ovakvim uvjetima, preporučujemo ne zatvaranje škola i ne prelazak na online nastavu. Nismo mi originalni da stojimo na tim stanovištima. Njemačka ide u svojevrsnu varijantu lockdowna ali ne zatvara škole. Prema studijama pokazalo se da he zatvaranje škola imalo mali učinak, dvaput veći učinak će biti ako zabranite okupljanja, rekao je Fuchs.

Radovan Fuchs je rekao kako je najbolja opcija da škole ostanu otvorene koliko god je to moguće.

- Imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju i nemojmo zatvarati škole. Ako proglasimo online nastavu, to znači da sve škole bez obzira na situaciju u lokalnoj sredini prelaze na online. Nije to tehnički problem, ali učinak te mjere na ukupnu epidemiološku situaciju bit će vrlo mali, rekao je Fuchs.

Fuchs je rekao kako se razmišlja o dodatnim preporukama. 

- Recimo da sve osoblje u školama, počevši od prvog razreda na dalje nosi maske. Eventualno da vidimo je li se može nešto organizirati s prijevozom da nemamo gužve u lokalnom prijevozu. To bi se moglo bolje odraziti, nego prelazak na online nastavu, rekao je Fuchs.