Daleko smo od eksponencijalnog rasta, ali u svakom slučaju ovaj rast zabrinjava, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovu Dnevniku komentirajući porast broja zaraženih koronavirusom. Capak je izrazio optimizam vezano za nabavu cjepiva, navevši da je od AstraZenece naručeno 2,7 milijuna doza, piše HRT.

- Bilo bi loše da kažem da nije zabrinjavajuće, jer te velike brojke generiraju uvijek i veći broj težih slučajeva, veći broj hospitalizacija i, nažalost, veći broj osoba koje usprkos svim naporima zdravstvenog sustava na kraju podlegnu bolesti i umru. Trebamo intenzivno raditi na tome svi skupa, cijelo hrvatsko društvo, da te brojke pokušamo smanjiti, poručio je Capak.

Dodao je da oko jedna trećina do jedna četvrtina ljudi koji su u samoizolaciji razvije bolest, kao i da rezultate novih mjera možemo očekivati tek potkraj sljedećeg tjedna.

Dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva

Capak je u Dnevniku također rekao da je prilično optimističan u vezi s cjepivom. Naveo je da je Hrvatska s drugim članicama EU-a poduzela pregovore o nabavi cjepiva te da su došli daleko.

- Mi smo od AstraZenece dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva, pretpostavljamo da će to biti prvo cjepivo koje će se naći na tržištu, rekao je Capak.

- U ovom trenutku se već razgovara s Europskom komisijom o distribucijskim centrima, o mjestima gdje će se cjepivo skladištiti. Tako da sam optimističan da će se to dogoditi relativno brzo, ali, naravno, nitko ne može predvidjeti kad će nastupiti registracija cjepiva, dodao je.

O nezadovoljstvu ugostitelja

Komentirajući nezadovoljstvo dijela ugostitelja nekim novim mjerama, ponajviše mjerom o 4 kvadratna metra prostora za jednu osobu u objektu, rekao je da su sedam dana razgovarali s predstavnicima industrije, da su im mjere predočene te da su sve donesene mjere iskomunicirane.

- Oni su zadnji dan također bili prisutni na tom sastanku i nije bilo s njihove strane primjedbi na to, ali radi se. Treba pojasniti, možda nije dobro iskomunicirano. Dakle, radi se o 4 kvadratna metra bruto površine objekta, dakle, ako imate objekt od 200 kvadrata, podijelite ga s 4 metra i to je ukupan broj osoba koje mogu odjednom biti prisutne u tom ugostiteljskom objektu. To ne znači da treba biti razmak 4 metra između osoba ili da istovremeno, kad su osobe unutra, trebaju držati svaki svoja 4 kvadratna metra, rekao je Capak.