Premijer Andrej Plenković s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Antom Sanaderom i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom boravi u Splitu. U sklopu posjeta premijer Plenković održao je sastanak sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, piše HRT.

U izjavi nakon sastanka premijer je kazao kako mu je zadovoljstvo bilo razgovarati o novim projektima za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Napomenuo je kako je Vlada za županiju izdvojila 600 milijuna kuna - u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom epidemije koronavirusa. Najavio je nove infrastrukturne projekte, a jednim od najbitnijim smatra projekt "Novi Žnjan" i rješavanje prometnih čepova u Splitu, naročito onaj uz Trajektnu luku.

"Kavanska ogovaranja nisu relevantna za odluke"

U kontekstu lolalnih izbora, nije želio komentirati navode da će se Zdravko Marić kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Kaže kako će HDZ iznedriti kvalitetnog kandidata. "Kavanska ogovoranja nisu relevantna za konačne odluke", poručio je. Na pitanje vezano za odluku Ustavnog suda odustaje li se od neradne nedjelje premijer je kazao: Mislim da to nema nikakve veze jedno s drugim".

O odluci Ustavnog suda

- Vodite računa da je u trenutku kad je Stožer donosio te odluke radno vrijeme bilo ograničeno od 7 do 17 sati. Onda je na molbu uslužnih djelatnosti produlji do 20 ili 21 sat. Epidemiolozi su tada preporučili da se širenje epidemije ograniči tako što jedan dan u tjednu trgovine neće raditi. Najlogičnije je da je to bude nedjelja, kazao je Andrej Plenković. Dodao je kako je vrlo dobro što je Ustavni sud 'potvrdio' sve odluke Stožera. Radilo se na temelju članka 16. Ustava i u cilju očuvanja zdravlja građana. Da nije bilo tako ne bi imali dobru sezonu i očuvali radna mjesta, dodao je.

O radu nedjelom

Za rad nedjeljom kazao je kako se radi o predizbornom obećanju, neovisnom o situaciji. Pozvao se na ankete prema kojima oko 80 posto građana podržava stav da nedjelje budu neradne. "Smatramo kako je to dobro, kako je to u interesu obitelji i zdravog balansa između rada i odmora", poručio je. Najavio je da će Vlada tijekom ovog mandata izaći s prijedlogom zakona koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi i da omogućimo, zbog gospodarstva i turizma - jedan broj nedjelja koji bi bio radni.