Gospođa Anica iznimno je zadovoljna pomoći koju je primila u sklopu projekta Zaželi u Općini Klakar.

"Svaka čast onome tko se sjetio pomoći nam na ovakav način. Da nam dolaze ove žene i pomažu u onome što mi same više ne možemo raditi", zahvalna je gospođa Anica.

S pomoći koju je dobio zadovoljan je i gospodin Mijo. Žao mu je što se projekt bliži kraju.

"Odlično je, dobro smo se složili i nije bilo nesuglasica. Ja sam se na pomoć navikao, a sve sam stariji i pomoć mi je sve više potrebna, teško mi je obavljati kućanske poslove iako se trudim koliko mogu, kaže Mijo Gačić.

Djelatnice na projektu na biciklima i obilasku korisnika već su od samog jutra.

"Ujutro krenemo s kavom i pričom pa počistimo i obavimo kućanske poslove za naše starije korisnike", govori Natalija Stanić, djelatnica na projektu "Žene - snaga zajednice".

Više od same pomoći u kućanskim poslovima, korisnicima je potrebno druženje i razgovor.

Projekt je vrijedan 1.963.665,90 kuna koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je počeo u lipnju 2018., a završava u rujnu ove godine. Iz Općine Klakar najavljuju kako s projektom planiraju nastaviti i u drugoj fazi.

"Cilj samog projekta je bio da mi osnažimo žene na tržištu rada, da korisnicima pružimo socijalnu podršku i samo uključivanje u zajednicu. Danas smo posjetili dvoje korisnika. Oni su izrazito zadovoljni i strah ih je što će biti kada projekt završi. Djelatnice rade još do sutra, ali prijavili smo i drugu fazu projekta i očekujemo da ćemo ga realizirati", kaže Gabriela Jandrlić, voditeljica projekta "Žene - snaga zajednice".

Druga faza uključuje i povećanje broja sudionika u projektu, djelatnica i korisnika. Za žene zaposlene na projektu osigurana je i dodatna edukacija kako bi se ojačale njihove kompetencije na tržištu rada. Kroz projekt je educirano 9 žena njih dvije su položile vozački ispit, a sedam je polagalo za računalnog operatera.

I Ivanka je u sklopu projekta došla do vozačke dozvole, nešto što možda inače ne bi uspjela.

"Vjerojatno sama ne bi se odvažila, ali u ovom programu jesam. Sada mogu više pomoći korisnicima, mogu automobilom otići po lijekove, kupiti kruh ili plin, bilo što im je potrebno u kućanstvu", kaže Ivanka.

Ukupno je kroz projekt prošlo 12 zaposlenih žena i 78 korisnika, a očekivanja uključenih su i više nego ispunjena.

"Kada je cijeli projekt krenuo bilo je tu i odbijanja od strane žena i korisnik se nije toliko javilo na projekt, no kada su vidjeli o čemu je riječ, da je to jedna pomoć, da je to njima usluga, onda je krenula navala", zaključuje Jandrlić.

A istim rezultatima se nadaju i u drugoj fazi. Jer starijih osoba kojima je pomoć potrebna, nažalost sve je više.