Nakon punih devetnaest godina, građani Hrvatske Dan državnosti ponovno će proslaviti u svibnju. I prisjetiti se jednog od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

"30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi demokratsko konstituiran Hrvatski sabor, prestala komunistička vladavina, uspostavljena demokracija, formirana je najznačajnija institucija Hrvatski sabor koji će izglasati sve druge važne odluke za konačno formiranje samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske", rekao je Pero Ćosić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije

Na značaj ovoga datuma, i povijesnog događaja od kojeg je prošlo punih 30. godina, podsjetili su i članovi Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. 

"Nakon konstituiranja i zasjedanja Sabora u kojem su zastupnici HDZ-a bili u značajnoj većini, 58 posto tadašnjeg saziva Sabora bilo je iz redova Hrvatske demokratske zajednice. Povijesnu važnost ovog dana proslavili su naši građani diljem naše zemlje, a posebno je bilo svečano na središnjoj proslavi na glavnom zagrebačkom trgu", dodao je Ćosić.

Na svečanoj proslavi, na kojoj su građani pozdravili novoizabrano državno vodstvo, ali i prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franju Tuđmana, prisustvovali su brojni građani. Pojedinci su imali čast i osobno svjedočiti događaju. 

"Na tom trgu među mnoštvom svijeta dr. Tuđman je u zipku, koljevku položio kruh, pero i zlatni dukat kao simbole života i blagostanja, znanja i kulturnog napretka te bogatstva, a tu zipku je blagoslovio kardinal Kuharić jer smo mi Hrvati tada stekli pravo da budemo svoji na svome", rekao je Tomislav Teskera, predsjednik županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

Dan državnosti 30. svibnja obilježavao se sve do 2001.godine. Odlukom Hrvatskog sabora, prošle je godine usvojena izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnima danima, čime je obilježavanje Dana državnosti ponovno, s 25. lipnja, vraćeno na ovaj datum. Takvu odluku pozdravili su i u županijskoj organizaciji HDZ-a. 

"U studenom prošle godine vraćen je povijesno ispravan i srcima našeg naroda prirastao kalendar blagdana i spomendana. Upravo je ovaj kalendar svjedočio hrvatskom zajedništvu jer se poštuje ono što se zaista dogodilo, opisuje se slijed povijesnih događaja i uči se nove generacije našoj povijesti”, istaknuo je Ćosić.

Upravo novim generacijama, obratila se i predsjednica Mladeži HDZ-a Sanda Livia Maduna, i naglasila povijesnu važnost obilježavanja Dana državnosti. 

"Budući da smo generacija koja se tada nije rodila vrlo je važno da znamo koji su to datumi u srcu hrvatskog naroda, naših roditelja jer oni su doživjeli to vrijeme, ali i zbog nas samih jer jednoga dana ćemo upravo mi biti ti koji ćemo pričati o nasljeđu Hrvata nekim budućim generacijama", rekla je Sanda Livia Maduna, predsjednica Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije.