Skupština je, na posebnoj sjednici održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj uslijed koronavirusa.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, priopćeno je iz Parlamenta Srpske, navodi se u službenom priopćenju Narodne skupštine.

- Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na članak 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom,proglašava izvanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja sigurnosti, uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela Republike - ističe se u priopćenju.

 Predsjednik Republike Srpske dobiva nove nadležnosti kako bi mogao donositi akte koji imaju zakonsku snagu. To podrazumijeva da predsjednik Republike neće raditi samostalno - rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. 

Izrazila je nadu kako će ovo biti privremeno stanje koje će trajati nekoliko tjedana, eventualno nekoliko mjeseci.

Izvor: RTRS