Agencija za mobilnost i programe EU objavila je preporuke studentima i visokim učilištima u kojima visokim učilištima preporučuje fleksibilnost u kasnijim postupcima priznavanja ishoda učenja stečenih na daljinu za studente čije su mobilnosti u svrhu učenja morale biti prekinute zbog pandemije koronavirusa.

Potrebno je, ističe se, pritom voditi računa o podudaranju ishoda učenja stečenih na daljinu s akademskim obvezama navedenim u ugovorima o učenju.

Premda je priznavanje ishoda mobilnosti u domeni visokih učilišta potičemo visoka učilišta da studentima što više izađu u susret i kada je to primjenjivo priznaju ishode učenja stečenih na daljinu, kako se studentima ne bi produljilo trajanje studija, dodaju.

Agencija poziva, s obzirom na to da su mnoga visoka učilišta zatvorena i da sve više ustanova prelazi na način rada na daljinu, da se na mrežnoj stranici visokog učilišta navedu podatci djelatnika kojima se sudionici mobilnosti, i studenti iz Hrvatske na mobilnosti u inozemstvu i strani studenti trenutno u Hrvatskoj, mogu obratiti u slučaju upita, a s ciljem osiguranja nastavka komunikacije.

Agencija poziva visoka učilišta da ostanu u kontaktu sa sudionicima mobilnosti koji su ostali u zemljama primateljicama, osobito s onima u karanteni i s onima koji ne mogu napustiti zemlju primateljicu te da im pruže svu moguću potporu.

Napominje kako se dolazni Erasmus studenti koji su ostali u Hrvatskoj i dalje za savjet ili pomoć mogu obratiti mjesnim sekcijama udruge Erasmus studentske mreže (ESN): https://www.esn.hr/local-sections u Hrvatskoj.

Isto tako, naglašava, odlazni hrvatski studenti za pomoć se mogu obratiti mjesnoj ESN sekciji u zemlji primateljici: https://esn.org/sections.

Agencija za mobilnost podsjeća da se na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova mogu pratiti upozorenja, savjeti i informacije glede putovanja u svaku od zemalja. Djelatnici AMPEU će raditi na daljinu, pri čemu i dalje nastavljamo s redovitim poslovanjem, ali molimo za razumijevanje u slučaju nepredviđenih okolnosti, napominju.

Svi korisnici Erasmus+ decentraliziranih projekata u području visokog obrazovanja i dalje mogu kontaktirati svoje projektne savjetnice direktno putem elektroničke pošte ili na opću e-mail adresu: erasmus@mobilnost.hr.

Mnoga su inozemna visoka učilišta tijekom pandemije koronavirusa osigurala nastavu na daljinu za svoje studente, kao i za zatečene Erasmus studente. Prema raspoloživim informacijama, dio hrvatskih studenata čije su fizičke mobilnosti prekinute, prate nastavu na daljinu inozemnog visokog učilišta na kojem su započeli fizičku mobilnost.

Izvor: HINA