Na snazi je izborna šutnja, što prema slovu Zakona o izborima znači kako je "zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela", piše Index.

Kršenje izborne šutnje sankcionira se kaznom od tri tisuće kuna za fizičke osobe, od 10 do 30 tisuća kuna za kandidate te kaznom do 500 tisuća kuna za stranke koje prekrše šutnju.

Ipak, internet i eksplozija popularnosti društvenih mreža utjecali su na komunikaciju i oglašavanje do te mjere da se postavlja pitanje je li izborna šutnja u današnje vrijeme uopće moguća, ali i ima li uopće smisla.

Građani mogu komentirati izbore na Facebooku i forumima

DIP tumači da građani koji nisu izborni sudionici mogu i za vrijeme izborne šutnje iznositi svoje stavove, komentirati izbore i izborne sudionike, pa tako i na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima. Iz DIP-a su, ipak, za vrijeme izbora pozivali fizičke osobe, kandidate i stranke da se suzdrže od agitiranja putem društvenih mreža, no s obzirom na to da to područje još nije dovoljno regulirano, ostaje mogućnost da se stranke u zadnjim satima pred izlazak birača na birališta dodatno okoriste upravo tom komunikacijskom arenom.

U velikom broju slučajeva bit će iznimno teško povezati fizičke osobe i pojedine stranke, zbog čega će, kao i ranijih godina, većina kršenja šutnje na društvenim mrežama najvjerojatnije proći bez kazni.

Zelić: Izborna šutnja je zastarjela

"U doba modernih komunikacija zapravo je nemoguće nadzirati poštivanje izborne šutnje, niti ga treba nadzirati. Ne vidim problem da se političke stranke oglašavaju i na taj dan u medijima i na društvenim mrežama. Znači, i u subotu i nedjelju. Međutim, izborna bi šutnja svakako trebala ostati u neposrednoj blizini biračkog mjesta i na biračkom mjestu, jer ako bi se ukinula šutnja na tim lokacijama, došlo bi do ozbiljnog uznemiravanja birača", komentirao je tijekom posljednjih izbora za Index bivši šef GONG-a Dragan Zelić.

Dodao je da kršenje izborne šutnje uopće nije regulirano na društvenim mrežama. "Danas sve stranke moraju ukloniti bannere, ali po nama to nema nikakvog smisla, takvo oglašavanje bi trebalo biti dozvoljeno", kazao je.

Dodaje da je zabrana takve izborne šutnje besmislena jer ju je vrlo teško sankcionirati i onda je to samo deklarativno. "Oglašavanje na društvenim mrežama i u medijima ne znam koliko može uznemiravati birače. Izborna šutnja je jedan od najmanjih problema izbornog zakonodavstva u Hrvatskoj", dodao je.

Izvor Index.hr