Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je danas optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Alminka Islamovića, kojeg tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

Iz bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva su naveli kako je Islamović (57) koji je rođen u Slavonskom Brodu i državljanin he Hrvatske i BiH, optužen da je od ožujka do listopada 1992. kao zapovjednik vojne policije 101. brigade HVO-a osobno ili s drugim pripadnicima postrojbe kršio međunarodno humanitarno pravo, odnosno odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ili oružanog sukoba.

Prema navodima optužnice Islamović je sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju srpskih civila, njihovu ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva te paljenju i uništavanju kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika na području općine Bosanski Brod.

U optužnici stoji kako su žrtve zločina što su ih počinili Islamović i ostali pripadnici HVO-a zlostavljane i premlaćivane u podrumu policijske postaje u Bosanskom Brodu koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su nezakonito bili zatočeni srpski civili.

Tamo je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja umrlo više zatvorenika, a nekima od njih se gubi svaki trag i njihova tijela ni do danas nisu pronađena. Islamović je optužen i da je od zatočenika iznuđivao novac kako ih ne bi ubio.

Izvor: HINA