SLAVONSKI BROD - U Likovnom salonu "Vladimir Becić" otvorena multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije”, autora Zlatka Dernaja  i braniteljske udruge “Heroji Osijeka”, o stradanju  tog slavonskog  grada u Domovinskom ratu otvorena 

Izložba obuhvaća 26 panela sa četrdesetak fotografija te osmominutni dokumentarni filmski zapis o brutalnom ratnom razaranju grada Osijeka 1990-tih.

Sadržaj postave čini kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 1990-tih.

Autor izložbe, predsjednik braniteljske udruge “Heroji Osijeka” Zlatko Dernaj odabrao je fotografije s upečatljivim prikazom razaranja kulturne i urbanizacijske osječke baštine tijekom Domovinskog rata.

Taj reprezentativni kulturni projekt o stradanju Osijeka u Domovinskom ratu nastao je na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja Osijeka 1991. Državnog arhiva Osijeka, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Osijeka.

Ova reprezentativna izložba, prikazana  je u mnogim gradovima Hrvatske, zatim u europskom parlamentu u Bruxellesu, Budimpešti, Pečuhu i Beču, a stekla je veliku popularnost i izuzetnu dobru posjećenost.

Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

 

Foto slavonski-brod.hr