Udruga Slap u suorganizaciji sa Galerijom umjetnina grada Savonskog Broda i umjetnicom Josipom Čeliković organizira dobrotvornu izložbu Kap po kap za slap.

Otvorenje izložbe je 28.11. 2019. u 19h u Likovnom salonu Vladimir Becić (Mali salon), Trg Ivane Brlić-Mažuranić 8. Pozivamo sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju otvorenje. Svi koji nisu u mogućnosti doći taj dan, izložbu mogu pogledati do 12.12.2019. u radnom vremenu galerije. Pripremili smo i katalog prodajnih radova koji će biti objavljen u pdf formatu na internetu i u tiskanom obliku koji će se nalaziti u galeriji za vrijeme trajanja izložbe. Pozivamo sve ljude dobroga srca koji su u mogućnosti da se oglase jer ideja zajedništva i pomaganja je neizostavna u podršci oboljelih. 

Akademsko likovno obrazovanje, uz Josipinu snažnu volju, dalo joj moćni alat u ruke te ona koristeći osnove likovnog jezika i likovnog izraza stvara radove koji su istraživanja, a prema Geštalt psihologiji služe kako bi se riješio trenutni problem. Tako djela prikazuju prostore i međuprostore, igru oblika i boja, dok je polazište točka koju slijedi linija. Jedini način za izraziti misli i osjećaje u periodu postoperativne faze je bilo stvaranje u obliku crteža, a tek zatim se postepeno razvijala boja. “Kroz procese izražavanja uspjela sam negativnu energiju preusmjeriti u pozitivnu.

Cilj mi je bio načiniti više opcija dok ne pronađem jedno prikladno rješenje, što mi je olakšavalo trenutnu situaciju. Dakle, umjetnost mi je poslužila kao art terapija”-ističe autorica. Često se nađemo ispred llikovnog rada te se počnemo propitivati: što je to što gledamo? Ponekad trebamo paziti kakva pitanja postavljamo, jer odgovoru možda nismo dorasli. Možda nemamo hrabrosti čuti istinu. Ispred nas su dokumenti života, igra kojom se borila umjetnica. Pred nama su radovi ispred kojih ne postavljamo pitanja. Likovni radovi puni nade i poruke, geometrijske apstrakcije koje su svladale negativnu emociju i pretvorile ju u vječitu umjetnost. Eugen Varzić, akademski slikar 

Književno-likovno društvo Berislavići, Slavonski Brod izrodilo je mnoge umjetnike koji su se razvijali i koji su se tražili u sferama slikarstva, bilo to kao hobi, odmor za dušu od izvanjskoga svijeta ili usmjeravanje ka svladavanju likovnih tehnika. Radovi članova ovoga društva predstavljaju moćnu i fascinirajuću prirodu i njezine ljepote koje svako senzibilizirano biće doživljava suptilno, uzvišeno i sveto što daje povoda za potrebu prikazivanja motiva bojom na dvodimenzionalnoj podlozi. Dok su neki autori neopterećeni prikazom volumena i zadiru u apstrakciju, neki autori ustrajanim radom postižu volumen na slici i tako se približavaju realizmu, neki pak preispituju ulogu čovjeka u svojoj okolini točnije u odnosu sa životinjskim svijetom. Na slikama možete vidjeti motive poput cvijeća, voća, plodova, Krista i Djevice Marije, pejzaža i životinja. 

Na izložbi ćete moći vidjeti i rad naših mladih umjetnika, učenika Osnovne škole “Vjekoslav Klaić”, Garčin koji su se sa veseljem priključili dbrotvornoj akciji i zajedničkim snagama naslikali sliku po uzoru na Zvjezdanu noć Vincenta Van Gogha. 

Ovim putem zalažemo se i za promociju umjetničkog stvaralaštva na području naše županije kako bi uzdignuli svijest o kulturi i umjetnosti, poštivajući skupinu ljudi koja posjeduje određeni umjetnički dar, a pomoću kojega nam ukazuje na određene probleme i ljepote. Likovni radovi donirani su u dobrotvorne svrhe i cilj je donacijama pomoći Udruzi Slap, dobrotvornoj, humanitarnoj udruzi koja okuplja roditelje i članove obitelji djece oboljele od malignih i rijetkih bolesti.

Za donaciju dobivate sliku, a sredstva se uplaćuju direktno na račun Udruge Slap ​IBAN PBZ: 6923400091110367978 i IBAN ZABA: 1223600001102168668