Jučer je povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja istaknutog hrvatskog kipara Branka Ružića otvorena izložba "Vrata varijacije" koja se održava od 12. rujna do 9. listopada 2019. u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu. Posjetitelji tako imaju priliku vidjeti desetak Ružićevih radova s temom vrata, nakon čega se izložba seli u Gradski muzej Sisak. Riječ je o kompozicijama najčešće osam ili deset odvojenih dijelova, reljefnih polja, koji tvore cjelinu vratnica. Zastupljeni su svi materijali u kojima se umjetnik izražavao: drvo, bronca, kaširani papir, terakota pa čak i konac na platnu.

Na izložbi su predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki.

Na izložbi se premijerno prikazuje i dokumentarni film "Vrijeme nije pomoglo" koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode zahvatima na skulpturama na otvorenom.

Autorice izložbe su Romana Tekić i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Likovni postav potpisuje Vedran Perkov, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac.

Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.