Povodom Dana planete Zemlja, 23. travnja u 19:00 sati u Galeriji Goll (Matije Mesića 51, Slavonski Brod) otvorena je izložba „Leptiri Slavonije“ u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije – Natura Slavonica, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i Galerije Goll.

Leptiri su veliki i prepoznatljiv red kukaca koji svojim bojama i ljepotom zadive i one koji ih manje poznaju. Na Zemlji je poznato više od 170.000 vrsta. U Hrvatskoj je zabilježeno 190 vrsta danjih leptira, a u Slavonskom gorju je do sada zabilježeno devedesetak vrsta, što nije konačan podatak, ali je za sada poznato više nego u bilo kojem hrvatskom nacionalnom parku ili parku prirode.
Za leptire su karakteristične ljuskaste dlačice ili ljuskice na tijelu i krilima koje im daju raznolikost boja. Potpuno razvijeni leptiri hrane se najviše nektarom, rjeđe peludom, a nekima je probavilo zakržljalo pa se i ne hrane. Za leptire je karakteristična potpuna preobrazba pa između stadija ličinke i odrasle jedinke prolaze stadij kukuljice. Odrasli leptir se izvlači iz kukuljice, raširi krila i kad se ona osuše, spreman je za let.Odrasli leptiri obično žive vrlo kratko, od nekoliko dana do nekoliko tjedana, samo rijetko više od mjesec dana.
Naseljavaju različite tipove staništa: suhe livade i travnjake, vlažne livade, vrtove, voćnjake, grmovite terene, šikare, šume, šumske rubove, proplanke, te obale, potoke i rijeke. Leptiri su indikatori čistoće staništa, tla, vode i zraka jer na najmanje poremećaje u prirodi ugibaju. Leptiri nam zapravo govore o dobroj kvaliteti staništa u međurječju Save, Drave i Dunava.
Priča je krenula čisto iz zabave i znatiželje Požežanina Gorana Letića, koji je u svome vrtu fotografirao nekoliko zanimljivih leptira, te je o tome obavijestio zaštitare prirode i lepidopterologe te je priča dobila i stručnu i znanstvenu dimenziju. Uz izložbu izrađena je i publikacija o leptirima požeškog kraja.
Nadamo se da će ova izložba i ova knjižica ponukati neke nove mlade istraživače na otkrivanje velikog bogatstva života kojim smo okruženi.

Autor: dr.sc. Ivica Samarđić, ravnatelj JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije