Đuro Đaković grupa objavila je da na temelju provedene analize i ocjene dviju pristiglih neobvezujućih ponuda nastavlja pregovore s češkom tvrtkom D.D. Acquisition za sudjelovanje u restrukturiranju te slavonskobrodske kompanije dokapitalizacijom.

Đuro Đaković grupa, nakon pristigle dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora, na temelju provedene analize i ocjene pristiglih neobvezujućih ponuda, nastavlja pregovore s društvom D.D. Acquisition d.d. iz Češke za sudjelovanje u restrukturiranju Đuro Đaković grupe dokapitalizacijom, izvijestila je slavonskobrodska kompanija putem Zagrebačke burze.

"U idućem razdoblju D.D. Acquisition dobit će uvid u dodatne podatke društva, nakon čega će potencijalni investitor, u slučaju uspješno provedenih pregovora, imati mogućnost sudjelovati u restrukturiranju Đuro Đaković grupe", ističu u kratkoj objavi iz Grupe. 

D.D. Acquisition ima 18,88 posto dionica Đuro Đakovića. U vlasničku strukturu Đure Đakovića ta je tvrtka ušla sredinom studenoga prošle godine, i to ugovorom o prijenosu dionica koji su Nenad Bakić i Rujana Bakić 17. studenoga sklopili s D.D. Acquisitionom, na temelju čega je češka tvrtka preuzela ukupno 18,878 posto.   

U prosincu dvije neobvezujuće ponude

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe, država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, a pojedinačno veći vlasnički udio od 8,70 posto drži češka tvrtka ST Probin, koja je krajem prošle godine te dionice kupila od Ivana Božidara Ivanovića. 

Đuro Đaković grupa sredinom lipnja 2020. godine objavila je javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, a sredinom rujna izvijestila je kako je zaprimila neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom.

Početkom prosinca slavonskobrodska grupa objavila da je zaprimila dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora za dokapitalizaciju, a pregovore nastavlja s D.D. Acquisitionom. 

Iza te tvrtke stoje češki poduzetnici Jaroslav Strnad i Rene Matera, koji putem svojih tvrtki ostvaruju zajedničku kontrolu nad tom tvrtkom. Strnad je osnivač jedne od najvećih čeških kompanija Czechoslovak Group, a putem svoje grupacije CE Industries drži 65-postotni udjel u D.D. Acquisitionu, dok Matera drži 35 posto udjela putem svoje Promet grupe, koja je također jedna od vodećih čeških kompanija. 

Prema podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci prošle godine imala je gubitak od 31,8 milijuna kuna, što je gotovo sedam milijuna manje nego u istome lanjskom razdoblju.

Uprava slavonskobrodske kompanije je u devetomjesečnom financijskom izvješću istaknula da se glavni procesi u grupaciji odnose na dva ključna cilja - izradu cjelokupnog plana restrukturiranja i dostizanje optimalne razine proizvodnje i prodaje za održivo i pozitivno poslovanje.

Grupacija Đuro Đaković angažirala je savjetnike Pricewaterhouse Coopers te u suradnji s njima izradila program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije.

Plan sadrži strateško i operativno restrukturiranje, koncept financijskog restrukturiranja te implementaciju programa, nakon što je EK odobrila program Restructuring Aid.

Nakon provedbe programa grupacija bi trebala dostići održivo osnovno poslovanje, solventnost, likvidnost i maksimiziranje vrijednosti poslovanja.

Osnove koncepta financijskog restrukturiranja uključuju smanjenje duga i obveza  dokapitalizacijom, pokrivanjem prenesenih gubitaka smanjenjem temeljnoga kapitala, vraćanjem dijela dugovanja prodajom dijela imovine i vlasništva u povezanim društvima te ulaskom potencijalnoga strateškog partnera u vlasništvo grupacije, naveli su u devetomjesečnom izvješću iz kompanije, uz podsjećanje da je prethodni uvjet provedbi programa restrukturiranja - suglasnost, odnosno pozitivna odluka nadležnih tijela Europske komisije za provedbu plana restrukturiranja.

Hina/P.hr