Google do 1. ožujka provodi prvi natječaj Google.org Impact Challenge za zemlje srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku i deset drugih zemalja, u sklopu kojeg će odabranim organizacijama koje rade na smanjenju digitalnog jaza i promiču uključiv gospodarski rast dodijeliti ukupno dva milijuna eura, piše Priredni.hr.

"Pozdravljam ovu inicijativu jer vjerujem da može pomoći smanjiti jaz u online vještinama koji se tijekom pandemije proširio. Jednake mogućnosti na tržištu rada za cjelokupno stanovništvo ključne su za zdravo društvo. Upravo stoga u Hrvatskoj od 2016. godine sudjelujemo u podršci digitalnom obrazovanju i razvoju digitalnih vještina. Natječaj Google.org Impact Challenge predstavlja još jedan važan korak u potpori razvoja ovih važnih vještina među skupinama u nepovoljnijem položaju", izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics.

Samo u srednjoj i istočnoj Europi Google je u 2020. pomogao 250.000 ljudi, od čega u Hrvatskoj njih više od 20.000, da unaprijede i razviju digitalne vještine ili prijeđu na digitalno usmjerenu karijeru.

"Htio bih naglasiti da se ovaj natječaj ne odnosi samo na privlačno financiranje, već je riječ o razmjeni sjajnih ideja i oslobađanju potencijala još neotkrivenih organizacija koje svojim inovativnim idejama u velikoj mjeri mogu utjecati na društvo. Analiziranje uzbudljivih ideja i prijedloga te upoznavanje izuzetno zanimljivih ljudi iz nevladinih organizacija i stručnjaka bilo je sasvim dovoljno da prihvatim poziv da budem član žirija", rekao je Hrvoje Josip Balen, suosnivač i član Uprave Algebre.

Projekti moraju biti dobrotvorni, mogu biti veliki ili mali i na bilo kojem stupnju razvoja, bilo da je riječ o novoj ideji ili dobro uhodanom projektu koji je spreman za daljnji razvoj i rast. Podnositelji zahtjeva moraju imati sjedište u jednoj od sljedećih zemalja: Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj ili Sloveniji.