Cjelodnevni boravak 17  polaznika 23. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić u Brodsko posavskoj županiji, nastavljen je u ponedjeljak poslijepodne programom u organizaciji županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, prezentacijom povijesnog presjeka ratnih stradanja Brodsko-Posavske županije  i Slavonskog Broda u Domovinskom ratu, te programom živuće povijesti i turističkih razgledom barokne Tvrđave Brod. 

Polaznici Ratne škole, osnovane 1998. godine, vojni su časnici oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i pripadnici oružanih snaga Slovenije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, pa Škola ima i međunarodni predznak. Njih 17 danas je u Slavonskom Brodu imalo je prigodu upoznati se s gospodarskim i društvenim životom grada, ali i povijesnim činjenicama, posebno ratnim stradanjima Broda i okolice tijekom Domovinskog rata, o čemu su im u Gradskoj knjižnici govorili predstavnici  Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije. Nakon toga gosti su odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. 

U nastavku im je Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda priredila prigodan program u Tvrđavi Brod, s kostimiranim likovima iz projekta Living History. Tvrđavski pisar kojega utjelovljuje Josip Perčević dočekao ih je, pozdravio i predstavio svoju ulogu, te im dodijelio simbolične propusnice za ulazak u Tvrđavu, gdje ih je potom dočekao glavni tvrđavski zapovjednik Stanislav Hudi s nekoliko postrojenih pripadnika Pješadijske i Husarske regimente i tvrđavskim špijunom. Prikazali su im vojnu vježbu s puškama; te kostimiranje posjetitelja u plašteve i turbane.  
Potom ih je gđa Verica Pudić, turistički vodič, povela u razgled tvrđavskih objekata i na Oružnome trgu objasnila ulogu Tvrđave Brod u obrani Slavonije od Turaka, u vrijeme Vojne krajine i njezine glavne arhitektonske i povijesne karakteristike, kazavši kako je Tvrđava danas zaštićeni spomenik  nulte kategorije, koja je u velikom dijelu u obnovi. Posjetili su i postav tvrđavskog zatvora, a potom i Muzej tambure gdje im je Mladen Rakić, tajnik Brodske udruge tamburaša predstavo muzejski postav tambure, jedinstven u svijetu. Predstavnici Ratne škole na kraju su direktorici slavonskobrodske Turističke zajednice Biljani Lončarić i članu Turističkog vijeća Josipu Perčeviću uručili zahvalnicu i srdačno zahvalili na priređenom programu i gostoljubivosti.

Ivica Vlašić