SLAVONSKI BROD - Policijska uprava Brodsko-posavska održavanjem današnje konferencije za medije upoznaje javnost s realizacijom energetske obnove zgrade policije u Mažuranićevoj ulici.

Prema riječima načelnika PU Brodsko-posavske Antuna Valića energetska obnova će biti završena u mjesecu rujnu 2020. godine. Naglasak je bio na poboljšanju uvjeta rada i života policijskih službenika, te samoj energetskoj učinkovitosti, odnosno zgrada koja je trenutno u G energetskom razredu po završetku radova zadovoljavat će uvjete C energetskog razreda.

Radove izvodi brodsko poduzeće Dinamix, koje se prema svojim referencama i odrađenim poslovima dokazalo kao izvrstan i kvalitetan izvođač radova. Na samoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici poduzeća izvođača gosp. Branko Halajko i Kristina Lovrić.

- Energetska obnova zgrade Policijske uprave Brodsko-posavske i Policijske postaje Slavonski Brod na adresi Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 7 i 9

KK.04.2.1.04.0603.

Naziv poziva u sklopu kojeg je ugovoren ovaj projekt je Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora KK.04.2.1.04. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.435.046,80 kuna s PDV-om, s tim da je kroz program energetske obnove odobreno 4.353.747,39  kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u financiranju cjelokupne investicije sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Predmet projekta je energetska obnova zgrade u kojoj PU- Brodsko-posavska i PP Slavonski Brod obavljaju uredsku djelatnost na adresi Ivana Mažuranića 7 i 9 u Slavonskom Brodu. Zgrada je izgrađena 1950. godine. Ukupna građevinska (bruto) površina zgrade (ETC-a) iznosi 2.675,55m2  a trenutni energetski razred zgrade je G. Unutar zgrade nalaze se uredski prostori, garaže, okružnica i prostorije pritvora. 

Svrha predmetnog projekta je smanjiti godišnju potrošnju energije u zgradi PU Brodsko-posavske i PP Slavonski Brod implementacijom mjera energetske učinkovitosti. Pokazatelji ostvarenja svrhe projekta su smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 229.803,38 kWh/god, odnosno 72,14%, potrošnju toplinske energije za 51,46%, a emisiju CO2 za 60,13%, čime će predmetna građevina iz trenutnog energetskog razreda G prijeći u energetski razred C. 

Provedba projekta je podijeljena u tri glavne aktivnosti: 

 • Priprema projektno-tehničke dokumentacije 
 • Implementacija mjera energetske obnove
 • Stručni i projektantski nazor te zaštita na radu 

Predmetnim projektom se namjerava riješiti problem velike potrošnje energije u zgradi PU Brodsko-posavske i PP Slavonski Brod. U vrijeme građenja predmetne zgrade nisu postojali propisi o uštedi toplinske energije, tako da ovojnica zgrade ne sadržava toplinsku izolaciju. Na pročeljima je drvena stolarija ostakljena dvostrukim ostakljenjem običnim staklom, a zgradi postoji zastarjeli i energetski neučinkovit sustav centralnog grijanja te lokalni sustav hlađenja. Rasvjeta je također zastarjela i energetski neučinkovita, a ne postoji ni opcija kontrole potrošnje energenata. Iz provedenog energetskog pregleda zgrade, proizlazi da predmetna zgrada, koja u ovom trenutku pripada energetskom razredu G, u cjelini ima lošu toplinsku zaštitu te da je moguće postići znatnu uštedu energije implementacijama mjera energetske učinkovitosti. 

Tehnički voditelj projekta je g. Željko Zupčić, dipl. ing. građevine, koji je zadužen za provođenje građevinskih investicija.


Projektom energetske obnove na zgradi Policijske postaje financiraju se sljedeće aktivnosti:

 • Izrada projektne dokumentacije – projektno–tehničku dokumentaciju energetske obnove izradila je tvrtka Riteh d.o.o. iz Rijeke, koja obavlja i projektantski nadzor.
 • Radovi na energetskoj obnovi: građevinsko-obrtnički, elektrotehnički i strojarski radovi te fotonaponska elektrana. Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave sklopljen je ugovor s ekonomski najpovoljnijim ponuditeljem, tvrtkom Dinamix d.o.o. iz Slavonskog Broda, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 5.962.657,00 kuna + PDV. Rok završetka radova je 300 dana od dana uvođenja  u posao. 
 • Usluga stručnog nadzora građenja povjerena je tvrtki Alfa-inženjering d.o.o. iz Slavonskog Broda, a za glavnog nadzornog inženjera imenovan je gospodin Dražen Leko, dipl.ing.građ.
 • Koordinator zaštite na radu u fazi izvođenja radova je gospodin Anto Jović iz  tvrtke AB2 projekti j.d.o.o. iz Daruvara.
 • Uslugu upravljanja projektom pruža voditeljica projekta gđa Marija Sitar iz  tvrtke Calluro d.o.o. iz Zagreba, dok je za promidžbu i vidljivost zadužena slavonskobrodska tvrtka Pronova d.o.o.
 • Energetski pregled i izrada energetskog certifikata izvršit će se nakon provedenih radova.


Građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave brodsko-posavske i Policijske postaje Slavonski Brod obuhvaćaju

 • povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, 
 • povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, 
 • zamjena vanjske drvene stolarije sa PVC stolarijom sa dvostrukim staklom, 
 • radovi na strojarskoj instalaciji (instalacija grijanja i hlađenja zgrade) obuhvaćaju: dvocijevnu instalaciju grijanja/hlađenja sa stropnim ventilokonvektorima, gdje ogrjevni/rashladni izvor vode predstavlja dizalica topline zrak-voda smještena pored objekta i opremljena svim elementima potrebnim za punu funkcionalnost; radijatorsku instalaciju od pločastih čeličnih radijatora i novu oprema kotlovnice: plinski kondenzacijski kotao sa svim pratećim elementima potrebnim za funkcionalnost sustava;
 • zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, 
 • izgradnja integrirane fotonaponske elektrane snage 34kW na krovu objekta
 • uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode.

Poboljšanje uvjeta rada i života policijskih službenika ono je na čemu Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi kroz različite modele te je dosad prijavljeno više projekata energetske obnove objekata, a niz objekata već je riješen i na druge načine čime se unapređuje i podiže kvaliteta rada policijskih službenika u svim policijskim postajama u Republici Hrvatskoj.